Zupy

Zupa z selera z orzechami

zupa z selera

Nie każdy przepada za tym warzywem, ale zaufajcie mi – w tym wydaniu to każdy pokocha seler 😀 Zupa z selera z orzechami jest kremowa i ma głęboki smak – mniam 🙂

Smacznego.

Zupa z selera z orzechami

Drukuj przepis
Porcje: 4-6 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 duża bulwa selera
  • 1 łodyga selera naciowej
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml mleka
  • jedna garść orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki parmezanu startego na tarce o małych oczkach
  • sól, pieprz do smaku
  • do przybrania - natka pietruszki

Wykonanie

1

Seler, marchewkę i ziemniak obrać, umyć i pokroić w kostkę.

2

Seler naciowy umyć i pokroić w plasterki.

3

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i lekko posiekać.

4

W garnku rozpuścić masło, dodać wszystkie warzywa i lekko posolić - smażyć 8-10 minut.

5

Do garnka z warzywami wlać bulion, dodać posiekane orzechy, mleko i zagotować, następnie całość zblendować.

6

Do zupy dodać parmezan, dużą szczyptę zmielonego pieprzu i spróbować - w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

7

Podawać z parmezanem, natką pietruszki i orzechami.

zupa z selera

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz