Zupy

Zupa Tom Kha

Pyszna, aromatyczna i sycąca zupa Tom Kha z mnóstwem dodatków – efekt WOW murowany 🙂

Smacznego!

Zupa Tom Kha

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 600 ml wody
  • 1 papryczka chili
  • 10 plasterków galangala (świeżego)
  • 6 liści limonki Kaffir (mrożonych nie suszonych)
  • 1 trawa cytrynowa (może być mrożona)
  • 1 duża łyżka pasty Tom Kha
  • 4 kapelusze pieczarek
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 łyżki cukru palmowego
  • tajska bazylia (mrożona) lub świeża kolendra

Wykonanie

1

Pierś z kurczaka oczyścić z błonek, a następnie pokroić w paseczki (najlepiej jak będą takie na jeden kęs).

2

Kolej na przygotowanie wszystkich dodatków - bardzo ważne jest ich wcześniejsze przygotowanie, ponieważ sam proces gotowania zupy jest bardzo krótki 🙂

3

Od trawy cytrynowej odciąć suchą część i pozostawić tą najjaśniejszą i najgrubszą, uderzyć w nią kilka razy tępą stroną noża.

4

Galangal umyć i pokroić w plasterki. Pieczarki pokroić na 4 części. Papryczkę chili pozbawić pestek i pokroić w paseczki. Kolendrę lub tajską bazylię posiekać.

5

Limonkę zrolować na desce i wycisnąć z niej sok.

6

Do garnka wlać wodę i mleczko kokosowe - zagotować, a następnie dodać porwane liście limonki Kaffir, trawę cytrynową, galangal, pastę Tom Kha, papryczkę chili, sos ostrygowy i rybny oraz cukier palmowy.

7

Zupę należy dokładnie przemieszać, żeby pasta i cukier się rozpuściły. Kolej na kurczaka - kawałeczki mięsa wrzucić do zupy i po około 3 minutach dodać pokrojone pieczarki.

8

Po około 1 minucie wyłączyć ogień i doprawić zupę do smaku sokiem z limonki oraz posypać kolendrą (jeżeli używacie tajskiej bazyli możecie dodać ją wcześniej, ale kolendrę zawsze dodawajcie po wyłączeniu ognia).

Notatki

Przepis z warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Izabelę Zielską (Instytut sztuki kulinarnej)

zupa tom kha

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz