Zupy

Zupa pomidorowa z chlebem

Zupa pomidorowa z chlebem to świetny sposób na odmianę ukochanej pomidorówki 🙂
Kawałeczki chleba nasiąkają zupą i dzięki temu jest ona sycąca i pyszna.
Polecam 🙂

Zupa pomidorowa z chlebem

Drukuj przepis
Porcje: 6-8 Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 1 kg świeżych pomidorów (polecam malinowe)
  • 1/2 cebuli cukrowej (lub zwykłej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 kromki chleba
  • szzczypta cukru
  • sól, pieprz
  • do podania: odrobina ricotty, świeża bazylia, oliwa z oliwek

Wykonanie

1

Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki i zblendować na krem.

2

Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach lub rozetrzeć.

3

Chleb pokroić w małą kosteczkę.

4

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i smażyć ją około 4 minut.

5

Do podmażonej cebuli dodać czosnek, wymieszać i wlać do garnka pomidory.

6

Zupę gotować pod przykryciem około 25-30 minnut.

7

Następnie do garnka dodać bulion, chleb, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku.

8

Całość gotować jeszcze około 10 minut.

9

Podawać z ricottą i świeżą bazylią.

Notatki

Przepis na zupkę znalazłam w książce "Kuchnia na walizkach" - polecam 🙂

pomidoryzupa z pomidorów

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz