Zupy

Zupa krem z kalafiora

zupa z kalafiora

Zupa krem z kalafiora z pysznymi dodatkami – chrupiące grzaneczki i podsmażona cebulka dopełniają całości 🙂

Dajcie znać jak Wam smakowała.

Zupa krem z kalafiora

Drukuj przepis
Porcje: 5-6 Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,7 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 30 g sera cheddar startego na tarce o małych oczkach
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: grzaneczki

Wykonanie

1

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

2

Kalafior umyć, pokroić na mniejsze różyczki, i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3

Następnie kalafior skropić oliwą z oliwek, całość posolić i popieprzyć.

4

Wstawić do piekarnika i piec 30 minut.

5

W trakcie piecznia pokroić w piórka cebulę, na patelni rozgrzać olej. Cebulę smażyć 6-8 minut - ma zrobić się lekko złocista.

6

Pod koniec smażenia dodać do cebuli szczyptę soli i cukru, wymieszać i wyłączyć ogień - dodać posiekaną natkę i całość przemieszać.

7

W garnku zagotować bulion i dodać do niego upieczony kalafior, gotować około 10 minut.

8

Do zupy dodać 2/3 usmażonej cebulki i dokładnie zblendować zupę na jednolity krem.

9

Wyłączyć ogień, do zupy dodać starty ser, śmietanę, dużą szczyptę pieprzu - wymieszać i spróbować, w razie potrzeby doprawić.

10

Podawać z chrupiącymi grzankami i podsmażoną cebulką.

zupa z kalafiora

Może Cię także zainteresować

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Karolina
    3 lipca 2019 at 21:53

    Pysznie wygląda 🙂

    • Odpowiedz
      czuczu
      4 lipca 2019 at 09:08

      Dziękuję 🤗 tak też smakuje, pozdrawiam 😊

    Odpowiedz