Zupy

Zupa grzybowa

Dziś przepis na jedną z ulubionych zup mojego męża 🙂 generalnie jak przygotowuję ją w domu to cały garnek zjada On…

Jest bardzo esencjonalna, ale to zapewne przez mnóstwo świeżych grzybów pływających sobie w tej pysznej zupce. Koniecznie musicie jej spróbować, szczególnie teraz kiedy grzybów nie brakuje 🙂

Późną zimą przygotowuję ją również z grzybów mrożonych, ale takie świeże i pachnące są najlepsze.

Smacznego!

Zupa grzybowa

Drukuj przepis
Porcje: 5 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 350 g świeżych grzybów (użyłam borowików i podgrzybków)
  • 1 duża cebula (polecam cukrową)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l bulionu wołowego
  • 100 ml śmietany 30% lub 36%
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • duża szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • sól do smaku

Wykonanie

1

Przygotowanie zupy rozpocząć od oczyszczenia i pokrojenia grzybów (w dość duże kawałeczki – grzyby zmniejszą swoją objętość).

2

Cebulę posiekać w kostkę.

3

W garnku rozpuścić masło, dodać olej i posiekaną cebulę. Smażyć około 1 minuty.

4

Dodać pokrojone grzyby i szczyptę pieprzu. Smażyć około 4-5 minut.

5

Kolej na bulion – wlać cały do garnka i gotować około 5 minut.

6

Następnie dodać śmietanę i sok z cytryny. Wymieszać i jeżeli jest taka konieczność doprawić do smaku solą. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki – wymieszać.

7

Zajadać z ulubionym makaronem 🙂

Notatki

Przepis - Kwestia smaku (lekko zmodyfikowany)

zupa z borowików

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz