Dania główne/ Mięsne

Zrazy wołowe

Dziś przepis na zrazy wołowe, które są tak pyszne, że ledwo starczyło nam na drugi dzień 😊

Wołowina jest bardzo krucha i ma wspaniały aromat – dodatek wędzonego boczku i musztardy jest w tym przypadku konieczny – to dzięki nim zrazy tak smakują.

Czekam na zdjęcia Waszych przysmaków 😊

Zrazy wołowe

Drukuj przepis
Porcje: 4-6 Czas przygotowania: 2,5 godziny

Składniki

  • 0,5 kg wołowiny (np. ligawa lub udziec wołowy)
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki np. pszennej
  • 500 ml bulionu wołowego (pasuje najlepiej)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ogórki kiszone
  • około 10-12 plasterków wędzonego boczku (koniecznie musi być wędzony i najlepiej chudy ?)
  • musztarda Dijon (kilka łyżeczek)
  • suszony majeranek (około 1 łyżki)
  • 5 suszonych grzybków
  • sól, pieprz do smaku
  • wykałaczki do spinania zrazów
  • do podania: ugotowana kasza gryczana lub pęczak, surówka z kiszonych ogórków

Wykonanie

1

Mięso umyć i pokroić w cieniutkie plastry (mialam dość szeroki kawałek, więc najpierw przekroiłam go na pół, a dopiero potem dwa kawałki mięsa pokroiłam w plastry - dzięki temu uzyskałam więcej plastrów). Tak przygotowane mięso rozbić tłuczkiem, a następnie gotowe plastry posolić i popieprzyć.

2

Ogórki kiszone pokroić w słupki.

3

Do gorącego bulionu wrzucić suszone grzybki.

4

Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach.

5

Plaster mięsa posmarować musztardą (około 1/4 łyżeczki), następnie posypać szczyptą suszonego majeranku i położyć plaster wędzonego boczku (można przekroić go na pół, jeżeli tak jak ja macie mniejsze plastry wołowiny).

6

Na boczku ułożyć kawałek ogórka kiszonego i całość zwinąć - na końcu spiąć mięso wykałaczką, żeby się nie rozwinęło (patrz zdjęcie).

7

Na talerz wysypać mąkę i obtoczyć w niej każdego zraza.

8

Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i obsmażyć zrazy z dwóch stron na złoty kolor (3 minuty na stronę).

9

Podsmażone zrazy przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziecie zapiekać mięso - nie myć patelni po smażeniu.

10

Piekarnik rozgrzać do temp. 180-190°C.

11

Na patelnię, na której smażyliście mięso wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć 3-4 minuty, następnie dodać starty czosnek, przemieszać i wyłączyć ogień.

12

Tak przygotowaną cebulę z czosnkiem przełożyć na zrazy.

13

Z bulionu wyjąć grzybki i pokroić je w kostkę - przełożyć na zrazy.

14

Następnie na patelnię po smażeniu cebuli wlać bulion wołowy i zagotować go.

15

Gorącym płynem zalać zrazy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny.

16

W trakcie pieczenia raz przewrócić mięso.

17

Kiedy zrazy będą już gotowe wyjąć je z naczynia, a cały płyn jaki został razem z cebulką, czosnkiem i grzybami zblendować na gładki sosik.

18

W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

19

Podawać z kaszą i surówką z kiszonych ogórków - smacznego 😊

ZrazyZrazy produkcjaZrazy wołowe z ogórkiem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz