Dania g艂贸wne/ Mi臋sne

Zrazy wo艂owe

Dzi艣 przepis na zrazy wo艂owe, kt贸re s膮 tak pyszne, 偶e ledwo starczy艂o nam na drugi dzie艅 馃槀

Mi臋so jest bardzo kruche i ma wspania艂y aromat – dodatek w臋dzonego boczku i musztardy jest w tym przypadku konieczny – to dzi臋ki nim zrazy tak smakuj膮 馃槉

Czekam na zdj臋cia Waszych przysmak贸w 聽馃槞

Zrazy wo艂owe

Drukuj przepis
Porcje: 4-6 Czas przygotowania: 2,5 godziny

Sk艂adniki

  • 0,5 kg wo艂owiny (np. ligawa lub udziec wo艂owy)
  • 3 艂y偶ki oleju ro艣linnego np. rzepakowego
  • 2 艂y偶ki mas艂a
  • 4 艂y偶ki m膮ki np. pszennej
  • 500 ml bulionu wo艂owego (pasuje najlepiej)
  • 1 cebula
  • 1 z膮bek czosnku
  • 3 og贸rki kiszone
  • oko艂o 10-12 plasterk贸w w臋dzonego boczku (koniecznie musi by膰 w臋dzony i najlepiej chudy 馃槉)
  • musztarda Dijon (kilka 艂y偶eczek)
  • suszony majeranek (oko艂o 1 艂y偶ki)
  • 5 suszonych grzybk贸w
  • s贸l, pieprz do smaku
  • wyka艂aczki do spinania zraz贸w
  • do podania: ugotowana kasza gryczana lub p臋czak, sur贸wka z kiszonych og贸rk贸w

Wykonanie

1

Mi臋so umy膰 i pokroi膰 w cieniutkie plastry (mialam do艣膰 szeroki kawa艂ek, wi臋c najpierw przekroi艂am go na p贸艂, a dopiero potem dwa kawa艂ki mi臋sa pokroi艂am w plastry - dzi臋ki temu uzyska艂am wi臋cej plastr贸w). Tak przygotowane mi臋so rozbi膰 t艂uczkiem, a nast臋pnie gotowe plastry posoli膰 i popieprzy膰.

2

Og贸rki kiszone pokroi膰 w s艂upki.

3

Do gor膮cego bulionu wrzuci膰 suszone grzybki.

4

Cebul臋 pokroi膰 w kostk臋, a czosnek zetrze膰 na tarce o ma艂ych oczkach.

5

Plaster mi臋sa posmarowa膰 musztard膮 (oko艂o 1/4 艂y偶eczki), nast臋pnie posypa膰 szczypt膮 suszonego majeranku i po艂o偶y膰 plaster w臋dzonego boczku (mo偶na przekroi膰 go na p贸艂, je偶eli tak jak ja macie mniejsze plastry wo艂owiny).

6

Na boczku u艂o偶y膰 kawa艂ek og贸rka kiszonego i ca艂o艣膰 zwin膮膰 - na ko艅cu spi膮膰 mi臋so wyka艂aczk膮, 偶eby si臋 nie rozwin臋艂o (patrz zdj臋cie).

7

Na talerz wysypa膰 m膮k臋 i obtoczy膰 w niej ka偶dego zraza.

8

Na patelni rozgrza膰 olej, doda膰 mas艂o i obsma偶y膰 zrazy z dw贸ch stron na z艂oty kolor (3 minuty na stron臋).

9

Podsma偶one zrazy prze艂o偶y膰 do naczynia 偶aroodpornego, w kt贸rym b臋dziecie zapieka膰 mi臋so - nie my膰 patelni po sma偶eniu.

10

Piekarnik rozgrza膰 do temp. 180-190掳C.

11

Na patelni臋, na kt贸rej sma偶yli艣cie mi臋so wrzuci膰 pokrojon膮 cebul臋 i sma偶y膰 3-4 minuty, nast臋pnie doda膰 starty czosnek, przemiesza膰 i wy艂膮czy膰 ogie艅.

12

Tak przygotowan膮 cebul臋 z czosnkiem prze艂o偶y膰 na zrazy.

13

Z bulionu wyj膮膰 grzybki i pokroi膰 je w kostk臋 - prze艂o偶y膰 na zrazy.

14

Nast臋pnie na patelni臋 po sma偶eniu cebuli wla膰 bulion wo艂owy i zagotowa膰 go.

15

Gor膮cym p艂ynem zala膰 zrazy i wstawi膰 do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny.

16

W trakcie pieczenia raz przewr贸ci膰 mi臋so.

17

Kiedy zrazy b臋d膮 ju偶 gotowe wyj膮膰 je z naczynia, a ca艂y p艂yn jaki zosta艂 razem z cebulk膮, czosnkiem i grzybami zblendowa膰 na g艂adki sosik.

18

W razie potrzeby doprawi膰 sol膮 i pieprzem.

19

Podawa膰 z kasz膮 i sur贸wk膮 z kiszonych og贸rk贸w - smacznego 馃槉

ZrazyZrazy produkcjaZrazy wo艂owe z og贸rkiem

Mo偶e Ci臋 tak偶e zainteresowa膰

Brak komentarzy

Odpowiedz