Przekąski i dodatki

Zapiekane ziemniaki

Dziś mam dla Was alternatywę dla gotowanych ziemniaków do obiadu – zapiekane ziemniaki z sosem czosnkowo-serowym, świetnie sprawdzając się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie (najlepiej z sałatką).

Zapiekane ziemniaki są kremowe i delikatne, czosnek wbrew pozorom czuć bardzo delikatnie, a sos … jest pyszny!

Polecam 🙂

Zapiekane ziemniaki

Drukuj przepis
Porcje: 6 Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach
  • 3 łyżki masła (+do wysmarowania naczynia)
  • 1 1/3 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szkl. startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

1

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.

2

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.

3

W garnku rozpuścić masło, dodać do niego sól, szczyptę pieprzu oraz czosnek, wymieszać. Następnie dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Zasmażka ma się chwilkę smażyć - powinna zrobić się lekko brązowa. Kolej na mleko - wlewamy je całe do zasmażki i energicznie mieszamy. Teraz rozpoczyna się najbardziej wymagający moment - należy mieszać sos tak długo, aż zgęstnieje. Jeżeli zrobiły się w nim grudki - spokojnie, całość będzie blendowana.

4

Kiedy sos już zgęstnieje dodać do niego bulion, zagotować i doprawić gałką muszkatołową oraz parmezanem (wsypujemy cały). Gotowy sos zdjąć z ognia i zblendować - ma być aksamitny i kremowy. Teraz jest moment na doprawienie go solą, pieprzem lub odrobiną gałki muszkatołowej.

5

Naczynie żaroodporne, w którym będziecie zapiekać ziemniaki wysmarować dokładnie masłem.

6

Wyłożyć do niego połowę ziemniaków, polać połową sosu - czynność powtórzyć. Jeżeli bardzo lubicie smak serowy - możecie posypać zapiekankę dodatkową porcją sera na górze 🙂

7

Piec około 1 godziny - po 40 minutach zapiekankę należy sprawdzić, czy nie przyrumieniła się za bardzo, jeżeli tak na resztę pieczenia przykrywamy ją folią aluminiową.

8

Smacznego.

zapiekankazapiekanka ziemniaczana

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz