Napoje/ Przekąski i dodatki

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków to idealny sposób na oczyszczenie organizmu i wzmocnienie naszej odporności.

Dodatkowo możecie z niego zrobić pyszny barszczyk 🙂

Poniżej w notatkach umieściłam kilka ważnych informacji o jego wykonaniu.

Zakwas z buraków

Drukuj przepis
Porcje: 2 litry Czas przygotowania: 7 dni

Składniki

  • 2 kg dobrej jakości buraków
  • 1 główka czosnku (u mnie było to 9 ząbków)
  • 2 łyżki soli np. kłodawskiej lub himalajskiej
  • 8-10 ziarenek ziela angielskiego
  • 7-8 liści laurowych
  • duży słoik (najlepiej 3 litrowy)
  • gaza/ściereczka + gumka recepturka

Wykonanie

1

Dwa litry wody przegotować, następnie dodać do niej sól i wymieszać - tak przygotowany roztwór wystudzić.

2

Słoik wyparzyć wrzątkiem i osuszyć.

3

Buraki umyć, osuszyć, a następnie obrać i pokroić w plastry (nie za grube około 2-3 mm).

4

Czosnek obrać.

5

W słoiku ułożyć warstwę buraków, dodać liść laurowy, ziele angielskie i 1-2 ząbki czosnku, następnie znowu ułożyć warstwę buraków i przypraw - w taki sam sposób ułożyć pozostałe składniki (całość powinna zająć około 2/3 słoika).

6

Tak przygotowane buraki ze wszystkimi przyprawami zalać wodą - bardzo ważne jest żeby buraki (oraz przyprawy) nie wystawały poza powierzchnię wody, wszystko musi być zanurzone w wodzie, jeżeli jest z tym problem buraki należy obciążyć np. talerzykiem (wcześniej należy przelać go wrzątkiem).

7

Słoik przykrywamy gazą i zakładamy gumkę recepturkę, żeby gaza się trzymała (na zdjęciu słoik jest zamknięty ale to tylko do zdjęcia 🙂 )

8

Tak przygotowany słoik stawiamy np. na podłogę w kuchni i czekamy 🙂

9

Po 2-3 dniach należy zdjąć powstałą pianę, za kolejne 2 dni również należy oczyścić zakwas z pianki.

10

Zakwas jest gotowy po 5-7 dniach (zależy to od temperatury w pomieszczeniu - czym cieplej, tym szybciej będziecie mieć gotowy zakwas). Gotowy należy przecedzić przez sitko i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce.

11

Spożyć w przeciągu miesiąca.

Notatki

1. Buraki z zakwasu możecie zjeść np. w sałatce. 2. Bardzo ważna jest jakość buraków - używajcie tylko tych ze sprawdzonego źródła. 3. Jeżeli na powierzchni zrobi się pleśń (nie pianka) to niestety musicie zakwas wyrzucić i przygotować go od nowa. 4. Bardzo ważne jest żeby nic nie wypływało ponad wodę np. liść laurowy lub ziele angielskie, ponieważ jest duże prawdopodobieństwo, że zakwas się zepsuje.

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz