Przekąski i dodatki/ Śniadania

Wytrawne gofry

wytrawne gofry

Dziś propozycja na wytrawne gofry, które świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla kanapek na klasyczne śniadanie, czy kolację 🙂

Z dodatkami możecie szaleć – świetnie sprawdzą się z dodatkiem ziół i sera, czy szynki.

Smacznego.

Wytrawne gofry

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 400 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 jajka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie

1

Przygotować zaczyn - do garnuszka wlać mleko i lekko je podgrzać, następnie dodać do niego drożdże, szczyptę cukru, oraz 2 łyżki mąki, całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (pod przykryciem) na około 10 minut.

2

Szpinak umyć i osuszyć, czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać do niej czosnek - przemieszać, a następnie dodać szpinak i szczyptę soli, blanszować 2-3 minuty do momentu zwiędnięcia liści. Wyłączyć ogień i przełożyć szpinak na sitko w celu odsączenia z nadmiaru wody.

3

Odsączony szpinak przełożyć na deskę i posiekać.

4

Do miski, w której będziecie przygotowywać masę na gofry wsypać pozostałą mąkę, dodać do niej sól, proszek do pieczenia, oregano i wymieszać wszystkie te składniki np. rózgą do ubijania.

5

Następnie do sypkich składników dodać wyrośnięty zaczyn, jajka oraz rozpuszczone masło - wymieszać i pozostawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu) na około 1 godzinę.

6

Po tym czasie do ciasta dodać starty parmezan, posiekany szpinak i całość dokładnie wymieszać.

7

Rozgrzać gofrownicę i piec gofry do osiągnięcia złotego koloru.

8

Można podawać je z sałatką, jajkiem w koszulce, czy plastrem sera i szynki 🙂

wytrawne gofry

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz