Dania główne/ Mięsne

Wątróbka z jabłkami i cebulką

wątróbka z jabłkami

Wątróbka z jabłkami i cebulką to świetny pomysł na obiad – trochę modyfikacji przepisu z młodzieńczych lat 😉 i powstaje pyszny aromatyczny obiadek bez nadmiaru tłuszczu 🙂

Wiem, że nie każdy przepada za jej smakiem, ale w tym wydaniu myślę, że niejeden niejadek wątróbki zjadłby ją ze smakiem.

Polecam!

Wątróbka z jabłkami i cebulką

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • 1 jabłko (twarde i lekko kwaśne)
  • 5 łyżek oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: puree ziemniaczane

Wykonanie

1

Wątróbkę umyć, a następnie oczyścić z żyłek i tłuszczu. Oczyszczoną wątróbkę osuszyć ręcznikami papierowymi i przełożyć do głębokiego talerza.

2

Do drugiego głębokiego talerza wsypać mąkę.

3

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

4

Jabłko umyć i pokroić na 4 części, następnie oczyścić z gniazda nasiennego i oczyszczone kawałki jabłka przekroić jeszcze raz na pół.

5

Na patelni rozpuścic masło klarowane i usmażyć cebulę - powinna być lekko złota (potrwa to około 4-5 minut).

6

Usmażoną cebulę zdjąć z patelni i odstawić na bok.

7

Na tej samej patelni (bez dodatkowego tłuszczu) podsmażyć kawałki jabłek 1-2 minuty na stronę, czas smażenia zależy od tego jakich jabłek użyliście (gotowe powinny być jeszcze lekko twarde w środku).

8

Gotowe jabłka zdjąć z patelni i odłożyć na bok.

9

Wątróbkę dokładnie obtoczyć w mące.

10

Na patelnię po smażeniu jabłek wlać olej i porządnie go rozgrzać. Dość sprawnie ułożyć całą wątróbkę na rozgrzanym oleju i smażyć na złoty kolor (około 4 minuty na stronę). Praktyczna rada - przykryjcie ją podczas smażenia, bo bardzo strzela 🙂

11

Kiedy wątróbka będzie już złota i chrupiąca z zewnątrz, należy odlać nadmiar tłuszczy (jeżeli został Wam na patelni) i do wątróbki przełożyć cebulę oraz jabłka - całość posolić i popieprzyć.

12

Podawać z puree ziemniaczanym.

wątróbkawątróbka z jabłkiem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz