Dania FIT/ Dania główne/ Wegetariańskie

Warzywny gulasz

No tak – pewnie zaraz ktoś stwierdzi, że gulasz bez mięsa to nie gulasz 😉 Powiem Wam, że sami byliśmy zaskoczeni jego smakiem, ponieważ dodatek m.in. wina, dużej ilości warzyw korzeniowych, papryki powoduje, że smakuje on prawie identycznie jak ten mięsny 🙂

W naszym domu staramy się ograniczyć spożycie mięsa, więc ten przepis idealnie wpasował się w nasze plany – domowy mięsożerca sam stwierdził, że gulasz „daje radę”.

Dajcie znać jak Wam smakował 🙂

Warzywny gulasz

Drukuj przepis
Porcje: 6-8 Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego (+3 łyżki do smażenia warzyw)
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej (to ważny składnik - nie pomijajcie go)
  • 1płaska łyżeczka kminku mielonego (lub 1 łyżeczka nasion kminku)
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. wody
  • 2 marchewki
  • 1/3 selera
  • 1 pietruszka
  • 500 g pieczarek
  • 1 szkl. czerwonego wina (najlepiej wytrawnego)
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • *jeżeli Wasz sos będzie rzadki możecie go zagęścić: 1 czubata łyżka mąki, 4 łyżki wody - dokładnie rozmieszać w szklance, następnie dodać 3 łyżki sosu gulaszowego i ponownie rozmieszać (bardzo dokładnie), całość wlać do gulaszu i dokładnie wymieszać całość ?

Wykonanie

1

Przygotowanie tego dania należy rozpocząć od zrobienia pasty gulaszowej.

2

Cebulę pokroić w piórka. W garnku rozgrzać olej i dodać cebulę - smażyć 3-4 minuty. Następnie dodać przyprawy - paprykę słodką, ostrą, wędzoną kminek oraz cukier i sól. Całość wymieszać i dodać wodę. Przykryć, a następnie dusić około 10 minut. Cebula ma być miękka.

3

Kolej na warzywa - wszystkie umyć i obrać (oprócz pieczarek). Następnie pokroić - pietruszkę i marchewkę w plastry, pieczarki na ćwiartki (nóżki oderwać i pozostawić w całości - oczywiście odciąć "brzydkie" końcówki), a seler pokroić w grubszą kostę.

4

Kiedy cebula będzie już miękka zblendować ją na gładką pastę - jeżeli jest za gęsta dodać odrobinę wody.

5

W dość sporym garnku rozgrzać olej (3 łyżki) i wrzucić wszystkie warzywa korzeniowe (marchewkę, pietruszkę i seler). Smażyć je około 10 minut - nie mieszać za często, ponieważ mają być lekko złote, a jeżeli będziecie za często mieszać to warzywa rozpadną się no i oczywiście nie będą rumiane.

6

Kiedy warzywa będą już przysmażone dodać pieczarki, przemieszać całość i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

7

Kolej na pastę gulaszową, wino, sos sojowy i bulion. Całość wymieszać, przykryć garnek i gotować około 10 minut.

8

Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.

9

Można zajadać 🙂

Notatki

przepis - Jadłonomia Marty Dymek (niemodyfikowany, bo jest idealny 🙂 )

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz