Dania główne/ Przekąski i dodatki/ Wegetariańskie

Uszka z grzybami

Święta za pasem, więc czas na uszka – kochane małe porcyjki z mnóstwem grzybów, które są tak delikatne, że rozpływają się w ustach 🙂

Proponuję zrobić je trochę wcześniej i zamrozić – osobiście mrożę surowe uszka na tackach obsypanych mąką (nie mogą się dotykać). Kiedy już zamarzną wkładam je do woreczka i wyjmuję z zamrażalnika kiedy mam ochotę 🙂

Smacznego!

Uszka z grzybami

Drukuj przepis
Porcje: około 90 sztuk Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki gorącej wody (około 160 ml)
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli (płaskiej)
  • farsz:
  • 45 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 30 g masła
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Grzyby przełożyć do garnuszka i zalać wodą - około 2 szklanek. Następnie gotować na małym ogniu około 40-45 minut.

2

W tym czasie cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle - potrwa to około 4 minut.

3

Kiedy grzyby będą już ugotowane odcedzić je dokładnie (nie wylewać wywaru - możecie go dodać do zupy grzybowej lub zamrozić na później), a następnie bardzo drobno posiekać.

4

Posiekane grzyby wymieszać z podsmażoną cebulką, dużą szczyptą soli i pieprzu.

5

Całość wymieszać i spróbować - w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

6

Czas na ciasto - mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i gorącą wodę, szybko wyrobić na jednolitą masę – ciasto będzie ciepłe i miękkie. Uformować z niego kulę. Oderwać porcję ciasta (resztę przykryć ściereczką żeby nie schło) i wycinać kółka - mają być malutkie: średnica około 4 cm. Na środek wyciętego kółka wyłożyć odrobinę farszu (około 1/2 łyżeczki), złożyć i zlepić brzegi - na koniec zlepiamy ze sobą dwa końce: najlepiej zrobić to owijając uszko wokół palca wskazującego, wtedy najłatwiej będzie wam zlepić końce 🙂

7

Gotowe uszka gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

8

Idealnie pasują do barszczu czerwonego 🙂

grzyby suszoneuszka z grzybami i cebulka

 

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz