Dla dzieci/ Przekąski i dodatki/ Śniadania

Truskawkowy dżem z nasionami chia

dżem truskawkowy

Co powiecie na zamknięcie lata w słoikach?

Mam pomysł – truskawkowy dżem z nasionami chia, który umili Wam poranki w jesienne lub zimowe dni 🙂

Truskawkowy dżem z nasionami chia

Drukuj przepis
Porcje: 7 małych słoiczków Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 2 kg truskawek
  • 300 g cukru trzcinowego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii/ziarenka z laski wanilii
  • 3 łyżki nasion chia
  • do podania: np. jogurt naturalny i nasiona chia

Wykonanie

1

Truskawki oczyścić i umyć, następnie przełożyć do dużego garnka i pognieść je niedbale np. tłuczkiem do ziemniaków 🙂

2

Pod garnkiem włączyć mały ogień, do truskawek dodać sok z cytryny, cukier oraz pastę z wanilii - gotować 1,5 godziny.

3

Po upływie ww. czasu truskawki powinny już ładnie zgęstnieć 🙂 kolej na nasiona - dodać je do garnka i całość wymieszać, gotować 15-20 minut.

4

Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików i odwrócić nakrętką do dołu - po wystudzeniu słoiki powinny się zapasteryzować. Jeżeli jakiś słoik "nie złapie" musicie go zapasteryzować ponownie - na mokro, na sucho lub w zmywarce 🙂

dżem truskawkowy
dżem truskawkowy z chia

Może Cię także zainteresować

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Magdalena
    16 czerwca 2019 at 20:37

    cudowny!

    • Odpowiedz
      czuczu
      16 czerwca 2019 at 20:49

      Dziękuję bardzo 🙂 pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz