Dania FIT/ Dania główne/ Mięsne

Tortille z pieczonym kurczakiem i warzywami

Jak powstało to danie? Przypadkowo 🙂 Upiekłam pysznego kurczaka, ale jak to często bywa – sporo mięsa zostało i tak sobie leżało i patrzyło na mnie 😉 więc wykorzystałam je w inny sposób.

Tortille z kurczakiem i warzywami sprawdzą się idealnie, gdy będziecie chcieli „wyczyścić” lodówkę.

Mam nadzieję, że zasmakują Wam tak jak nam.

Tortille z pieczonym kurczakiem i warzywami

Drukuj przepis
Porcje: 6 Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 6 tortilli (przepis znajdziecie na stronie "domowe tortille")
  • 250 g pieczonego mięsa z kurczaka (resztki z pieczonego kurczaka będą idealne)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (można zastąpić 1/3 łyżeczką ostrej papryki chili)
  • 30 g startego sera cheddar
  • kilka liści sałaty
  • 2 ogórki gruntowe (lub jeden większy)
  • 1 pomidor (polecam malinowego)
  • sól do smaku

Wykonanie

1

Kurczaka pokroić (lub porwać) na mniejsze kawałki.

2

W misce wymieszać majonez, ketchup, sos srirachę – do tak przygotowanego sosu dodać posiekanego kurczaka i doprawić do smaku solą.

3

Przygotować warzywa – umytą sałatę porwać na mniejsze kawałki, obrane ogórki pokroić w słupki, pomidora pokroić w kostkę.

4

Na tortillę kładziemy odrobinę sera, mięso i warzywa – delikatnie posolić warzywa.

5

Zawijać wg uznania.

6

Tak przygotowane tortille położyć na suchej patelni na około 1 min. – tylko z jednej strony tj. z tej z której kładliśmy ser i mięso - żeby ser się rozpuścił.

7

Smacznego!

tortille z kurczakiem i warzywamitortille z kurczakiem

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz