Desery i ciasta

Tiramisu

tiramisu

Myślę, że znajdzie się kilku fanów tego pysznego deseru 😀

Kremowy i lekko kakaowy z dodatkiem migdałowego likieru – mniam.

Dajcie znać jakie są Wasze przepisy na ten deser, który ma zapewne wiele wersji.

Słodkiego dnia!

Tiramisu

Drukuj przepis
Porcje: 12 Czas przygotowania: 30 minut (bez chłodzenia)

Składniki

  • 700 g mascarpone
  • 4 jajka (koniecznie ze sprawdzonego źródła)
  • 350-400 g biszkoptów (podłużnych)
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 250 ml mocnej kawy (bez fusów, nie rozpuszczalnej)
  • 70 ml likieru Amaretto
  • kakao (kilka łyżek)

Wykonanie

1

Żółtka oddzielić od białek.

2

Zaparzyć dość mocną kawę i wlać ją do głębokiego talerza, zostawić do schłodzenia.

3

Do misy miksera wlać żółtka dodać cukier i ubijać do momentu powstania jasnej i puszystej pianki.

4

Do ubitych żółtek dodawać partiami mascarpone - cały czas ubijając (dość małe obroty).

5

Kiedy cały serek połączy się z żółtkami dodać łyżkę likieru Amaretto, wymieszać i wyłączyć robot.

6

Do kolejnej miski wlać białka i ubić je na sztywno.

7

Do masy serowej dodać ubite białka i delikatnie wymieszać - szpatułką.

8

Przygotować blachę/naczynie o wymiarach 20X30 cm.

9

Do wystudzonej kawy dodać pozostały likier, wymieszać i można moczyć biszkopty - każdy biszkopt włożyć dosłownie na sekundę do kawy i ułożyć pierwszą warstwę na dnie naczynia.

10

Na biszkopty wyłożyć część kremu, rozsmarować i posypać kako (przez sitko). Ponownie ułożyć warstwę namoczonych biszkoptów, ponownie rozsmarować krem i posypać kakao.

11

Z podanej ilości składników postaną trzy warstwy biszkoptów - na górze pozostanie krem, który również należy posypać kakao.

12

Wstawić do lodówki na całą noc.

tiramisu

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz