Dania FIT/ Przekąski i dodatki/ Śniadania

Terrina z buraków i serka koziego

terrina z buraków

Dziś propozycja na wykorzystanie pieczonych buraków – efektowne danie, które idealnie sprawdzi się podczas świątecznego śniadania 🙂

Jeżeli chodzi o zioła to oczywiście dodajcie swoje ulubione 🙂

Terrina z buraków i serka koziego

Drukuj przepis
Porcje: 1 foremka (keksówka) Czas przygotowania: 1,5 godziny (bez chłodzenia)

Składniki

  • 4-5 buraków (jeżeli macie możliwość kupcie kolorowe 🙂 ) – waga około 450 g
  • 350 g kremowego serka koziego (np. takiego kanapkowego)
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku (lub ½ łyżeczki suszonego)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Buraki umyć i osuszyć, na kawałek foli aluminiowej położyć buraka, podziurkować w kilku miejscach widelcem, posolić, popieprzyć i skropić oliwą z oliwek, zawinąć szczelnie folią – tak przygotować wszystkie buraki i piec 1 godzinę w temp. 200°C.

2

Podłużną foremkę (keksówkę) wyłożyć szczelnie folią spożywczą – dość sporo ma jej pozostać poza formą – tak żeby można było nią zawinąć od góry naszą terrinę.

3

Upieczone buraki obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki, odłożyć na bok.

4

W głębokim talerzu wymieszać serek kozi z ziołami i czosnkiem.

5

Do serka dodać szczyptę soli i pieprzu, spróbować i w razie potrzeby doprawić odrobiną soli lub pieprzu.

6

Na dno foremki ułożyć plastry buraka, następnie posmarować je cienką warstwą serka – ważne żeby zakryć serkiem całe dno formy (można też serek przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać go na buraki, a następnie rozsmarowywać).

7

Na pierwszą warstwę serka ponownie wyłożyć plastry buraka, posmarować je serkiem z ziołami i czynności te powtarzać do momentu zapełnienia ¾ wysokości formy (serek, buraki, serek, buraki…).

8

Na koniec „zamknąć” terrinę folią spożywczą, lekko docisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

9

Terrinę wyjąć z lodówki 30 minut przed podaniem – najpierw odwinąć folię z góry i do formy przyłożyć duży talerz (do góry nogami), odwrócić całość o 180 stopni – w ten sposób nasza terrina znajdzie się na talerzu 😊

10

Delikatnie odkleić folię z całości i zajadać.

11

Ps. Jeżeli zostało wam trochę pieczonych buraków lub serka zużyjcie je do kanapek 🙂

Notatki

Inspiracja – strona www.hemsleyandhemsley.pl

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz