Desery i ciasta

Tarta z kremem cytrynowym i bezą

tarta z lemon curd i beza

Ten deser zachwyci wszystkich Waszych gości – tarta prezentuje się wspaniale, a smakuje obłędnie 🙂

Do jej wykorzystania potrzebujecie lemon curd – przepis znajdziecie na stronie.

Tarta z kremem cytrynowym i bezą

Drukuj przepis
Porcje: 12 porcji Czas przygotowania: 2 godziny (bez kremu cytrynowego)

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 400 ml kremu cytrynowego (lemon curd – przepis na stronie)
  • beza włoska:
  • 3 białka
  • 230 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 ml wody
  • dodatkowo: palnik kuchenny, fasola/groch/ryż do obciążenia tarty podczas pieczenia, termometr cukierniczy

Wykonanie

1

Formę do tarty (średnica 24-25 cm) wysmarować masłem – najlepiej sprawdza się ta z wyjmowanym dnem 🙂

2

Do misy miksera wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki kruchego ciasta – mieszać do momentu powstania kruszonki. Wyłączyć mikser i dłońmi połączyć okruszki w kulkę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 40 minut.

3

Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.

4

Schłodzone ciasto rozwałkować (grubość około 0,5 cm) i za pomocą wałka przenieść na formę (ciasto należy zawinąć na wałek i rozwijać je na formie).

5

Dokładnie wyłożyć ciastem całą formę, następnie ponakłuwać widelcem spód, przykryć go kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać na niego fasolę/groch/ryż – dokładnie rozprowadzić go po dnie i piec ciasto z obciążeniem 20 minut.

6

Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier do pieczenia z obciążeniem (oczywiście groch/fasolę zostawić do następnego pieczenia) i ponownie wstawić tartę do piekarnika – piec około 10-15 minut.

7

Tarta ma być lekko złota na brzegach.

8

Gotową tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

9

Na wystudzone ciasto wyłożyć lemon curd, rozprowadzić równomiernie i wstawić do lodówki.

10

Pora na bezę 🙂

11

Z odmierzonego cukru odsypać do miseczki 3 łyżki i odłożyć je na później. Pozostały cukier wsypać do garnuszka i dodać do niego wodę, wymieszać i zagotować. Następnie włożyć do niego termometr cukierniczy i gotować (BEZ MIESZANIA) na średnim ogniu do momentu uzyskania temperatury 118°C.

12

W tym czasie do misy miksera wlać białka – zacząć je ubijać w momencie kiedy gotujący się syrop osiągnie temperaturę 95-100°C. Do ubitych na sztywno białek dodać odłożone wcześniej 3 łyżki cukru i chwilę ubijać (do całkowitego połączenia).

13

W tej chwili syrop powinien mieć odpowiednią temperaturę – zwiększyć obroty miksera do największych i cały czas ubijając białka dodawać do nich małym strumyczkiem gorący syrop.

14

Po wlaniu całego syropu miksować chwilę i gotowe 🙂

15

Beza będzie lśniąca, sztywna i ciepła – przed wyłożeniem jej na krem cytrynowy należy ją lekko schłodzić.

16

Wyjąć tartę z lodówki i wyłożyć na nią niedbale bezę – robiąc wgłębienia i nierówności łyżką.

17

Na koniec przypalić palnikiem kuchennym, żeby powstały ładne brązowe zakończenia (jeżeli nie macie palnika kuchennego możecie wstawić tartę do piekarnika – temp. 200 °C., funkcja grill, czas 1 minuta).

18

Przechowywać w lodówce.

tarta z kremem cytrynowym
włoska beza do tarty
włoska beza
tarta z lemon curd i beza

tarta z lemon curd

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz