Desery i ciasta

Tarta z owocami i mascarpone

To bardzo elegancki i smaczny deser. Masa z serka mascarpone i mleka skondensowanego rozpływa się w ustach, a świeże owoce idealnie się łączą z tą kremową konsystencją.

Pamiętajcie o tym, że świeże owoce na cieście trochę stracą swój wspaniały wygląd z upływem czasu, więc nie przechowujcie go za długo – chociaż wiem, że nie będziecie mieli tego problemu – tarta zniknie bardzo szybko 🙂

Tarta z owocami i mascarpone

Drukuj przepis
Porcje: 8 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • Spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 g zimnego masła + łyżeczka do wysmarowania blachy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukry trzcinowego
  • łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
  • Masa:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego (około pół puszki)
  • 2 jajka
  • świeże owoce wg uznania: truskawki, maliny, borówki

Wykonanie

1

Formę na tartę (24-25 cm) wysmarować masłem. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać zimne masło pokrojone na kawałki, sól oraz cukier. Rozdrobnić na "kruszonkę" mieszadłem miksera. Dodać jajko i jeżeli ciasto jest zbyt sypkie łyżkę zimnej wody. Połączyć w jednolitą masę i uformować kulę. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 45 min. w lodówce.

2

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i zwinięte na wałku przenieść na blachę. Wyłożyć nią całą formę, łącznie z bokami. Tak przygotowany spód dokładnie podziurkować widelcem (należy to zrobić dokładnie, ponieważ w przypadku tej tarty nie obciążam ciasta tylko wstępnie podpiekam). Włożyć do lodówki i schłodzić. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.

3

Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 min.

4

W tym czasie przygotować masę z mascarpone. Zmiksować na gładką masę mascarpone, mleko słodzone i jajka.

5

Wyjąć ciasto z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180°C. Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić do piekarnika, piec około 20 min. Masa jest gotowa kiedy przy lekkim poruszeniu blachą trzęsie się jak galareta. Wyjąć z piekarnika i lekko schłodzić.

6

Udekorować pokrojonymi świeżymi owocami.

Notatki

Przepis - Kwestia smaku (lekko zmodyfikowany)

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz