Dania główne/ Wegetariańskie

Tarta z duszonymi porami, tymiankiem i serem brie

Ta słona tarta zachwyca zarówno smakiem jak i wyglądem – podana na stół robi świetne wrażenie 🙂 Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno, z sałatką stanowi świetny posiłek i do tego bardzo sycący.

Zachęcam do wypróbowania, możecie oczywiście modyfikować dodatki – zmienić ser lub rodzaje używanej mąki 🙂

Jeżeli jednak zdecydujecie się na duszonego pora to koniecznie nie pomijajcie tymianku – por i tymianek to para doskonała 🙂

Tarta z duszonymi porami, tymiankiem i serem brie

Drukuj przepis
Porcje: 8 Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • Spód:
  • 150 g mąki pełnoziarnistej (np. orkiszowej)
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • Masa:
  • 3 małe lub dwa duże pory
  • 4 łyżki masła
  • listki z trzech gałązek tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego) + dodatkowo do masy jajecznej około pół łyżeczki listków (lub szczypta suszonego)
  • 4 jajka
  • 7-8 łyżek śmietany 18%
  • 1/2 serka brie (lub camembert) pokrojonego w plasterki
  • sól, pieprz

Wykonanie

1

W przypadku tart najlepiej sprawdzają się formy z wyjmowanym dnem, bo wtedy najłatwiej tartę wyjąć oraz pokroić na równe porcje.

2

Mąki przesiać do miski, dodać masło, sól i rozdrobnić na okruchy (można to zrobić palcami lub mieszadłem miksera na małych obrotach). W momencie powstania „kruszonki” dodać jajko i połączyć w jednolitą masę. Powstałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (45 min.).

3

W tym czasie przygotować nadzienie. Pory umyć, odkroić najbardziej zieloną część (można ją zamrozić i użyć np. do bulionu). Pozostałą cześć przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Tak przygotowanego pora smażyć na rozpuszczonym maśle około 5-7 min. Dodać tymianek, sól i pieprz do smaku.

4

W misce rozmieszać jajka, dodać śmietanę, tymianek, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.

5

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

6

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i zwinięte na wałku przenieść na formę. Wyłożyć spód i boki formy, docisnąć i podziurkować widelcem (dość dokładnie, ponieważ w przypadku tej tarty nie obciążam ciasta tylko wstępnie podpiekam). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 min.

7

Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone pory z tymiankiem, zalać masą jajeczną i wyłożyć plasterki sera brie. Tak przygotowaną tartę piec 20-25 min. do czasu zbrązowienia brzegów.

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz