Dania główne/ Mięsne

Tacos

tacos chili con carne

No i kolejna propozycja na pyszne jedzonko – tacos, czyli chrupiące łódeczki z dodatkami i ciągnącym serem 😀

Do tego przepisu będziecie potrzebować chili con carne (przepis znajdziecie na stronie).

Tacos

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 20 minut (bez chili con carne)

Składniki

  • 8 łódeczek do tacos
  • chili con carne – 1/2 porcji z przepisu znajdującego się na stronie
  • 50 g sera cheddar
  • salsa z pomidorów i avocado:
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • ½ avocado
  • 1 pomidor (polecam malinowego)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • duża szczypta soli
  • kwaśna śmietana (jedna mała łyżeczka na jedną łódeczkę)
  • do podania: pokrojona świeża kolendra, cząstki limonki

Wykonanie

1

Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

2

Przygotować salsę: avocado obrać i pokroić w kostkę, następnie przełożyć do miseczki i szybko polać sokiem z limonki, wymieszać. Pomidora przekroić na 4 części, wykroić gniazda nasienne (zjeść je 🙂 ) i pozostałego pomidora pokroić w dość małą kostkę, tak przygotowanego pomidora przełożyć do avocado, dodać kolendrę, oliwę i sól, wymieszać – w razie potrzeby doprawić do smaku solą lub sokiem z limonki.

3

Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C.

4

Przygotować tacos – do jednej łódeczki włożyć 2 łyżki chili con carne, posypać startym serem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu (najlepiej jakby łódeczki stały). Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 2 minuty (ser ma się rozpuścić).

5

Wyjąć tacos, do każdej łódeczki włożyć łyżkę salsy, łyżeczkę kwaśnej śmietany – całość posypać posiekaną kolendrą.

6

Jeść od razu 🙂

chili con carne
tacos
tacos chili con carne

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz