Dania FIT/ Śniadania

Szparagi z jajkiem w koszulce

jajko w koszulce ze szparagami

Sezon krótki to trzeba korzystać 🙂 – szparagi z jajkiem w koszulce to wręcz idealne śniadanie w miesiące kiedy pojawia się to wspaniałe warzywo 😀

Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo polać je sosem holenderskim (przepis znajdziecie na stronie – „Jajka po benedyktyńsku” – smacznego.

Szparagi z jajkiem w koszulce

Drukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub zwykłego)
  • dżem chili (opcjonalnie)
  • opcjonalnie: sos holenderski (przepis znajdziecie na stronie w daniu - jajka po benedyktyńsku), posiekany koperek lub szczypiorek

Wykonanie

1

Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Dwie szparagi pokroić w cieniutkie plasterki (oprócz główek - je pozostawić w całości).

2

W garnku zagotować wodę - ma lekko bulgotać, dodać do niej łyżkę octu. Jajko wbić do małej miseczki. W wodzie łyżką zrobić wirek, a następnie do środka wirującej wody wlać delikatnie jajko, zostawić na około 3-4 minuty, żółtko powinno być miękkie, a białko ścięte. Delikatnie wyłowić jajko łyżką cedzakową i czynności powtórzyć z drugim jajkiem.

3

W trakcie kiedy jajka będą się gotowały (tak mniej więcej w połowie ich przygotowywania) rozgrzać patelnię i wlać na nią oliwę z oliwek, następnie ułożyć na niej całe szparagi, lekko posolić i dodać szczyptę pieprzu, następnie smażyć/grillować około 3 minuty (długość smażenia zależy od grubości szparagów), od czasu do czasu należy potrząsnąć patelnią, żeby szparagi się obracały i obsmażały z każdej strony.

4

W trakcie smażenia dodać na patelnię również odłożone wcześniej główki szparagów.

5

Kiedy szparagi będą lekko zrumienione zdjąć je z patelni i ułożyć na talerzach.

6

Na tą samą patelnię wrzucić pokrojone w plasterki szparagi i smażyć 1-2 minuty, wyłączyć ogień.

7

Na ułożonych na talerzu szparagach położyć jajko, posypać tartym parmezanem oraz dodać podsmażone plasterki szparagów, całość odrobinę posolić i na sam koniec dodać łyżeczkę dżemu chili (opcjonalnie).

8

Zajadać 🙂

jajko ze szparagami

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz