Dla dzieci/ Napoje

Syrop rabarbarowy

syrop z rabarbaru

Sezon w pełni – koniecznie przygotujcie taki syrop rabarbarowy, potem w każdej chwili możecie sobie zrobić lemoniadę 🙂

Możecie go wykorzystywać do napojów, lodów, gofrów czy płatków – polecam 🙂

Syrop rabarbarowy

Drukuj przepis
Porcje: 1 mały słoiczek Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 300 g rabarbaru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii
  • 6 łyżek wody

Wykonanie

1

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki długości 3-4 cm.

2

Przygotowany rabarbar przełożyć do garnka, dodać wszystkie pozostałe składniki i gotować na małym ogniu 10-15 minut.

3

W trakcie gotowania zamieszać kilka razy.

4

Pulpę rabarbarową przecedzić przez drobne sitko, gotowy syrop przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce.

5

Możecie zrobić z niego pyszną lemoniadę 🙂

syrop
syrop z rabarbaru
lemoniada z rabarbaru

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz