Mięsne

Spaghetti bolognese

Co prawda nie jest to klasyczny włoski przepis – bo nie dodałam czerwonego wina (akurat nie miałam 😉 ) i boczku oraz nie zaprawiłam sosu mlekiem, ale to nic – sos jest pyszny, aromatyczny i bardzo intensywny w smaku, mniam…

Myślę, że nawet Włosi jedliby ze smakiem 🙂

Wiem, że pewnie części z Was nie spodoba się długie gotowanie 😉 ale powiem Wam tak – czym dłużej tym lepiej.

Smacznego!

Spaghetti bolognese

Drukuj przepis
Porcje: 5 Czas przygotowania: 2-3 godziny

Składniki

  • 200 g makaronu (tagliatelle lub spaghetti)
  • 1 duża cebula (lub 2 małe)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 butelka passaty pomidorowej (około 700 ml)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wołowego bulionu
  • 1 łyżeczka oregano suszonego lub listki z kilku gałązek świeżego
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: tarty parmezan

Wykonanie

1

Przygotować warzywa – cebulę pokroić w kostkę, seler naciowy przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w cienkie plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2

Na dość dużej patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, seler naciowy oraz marchewkę. Smażyć około 7-8 minut, do czasu aż warzywa trochę zmiękną.

3

Następnie dodać mięso i smażyć do momentu, aż mięso będzie lekko brązowe.

4

Kolej na płyny – dodać bulion, passatę pomidorową i koncentrat. Dokładnie wymieszać.

5

Na sam koniec dodajemy sól (na początek około ½ łyżeczki), szczypta pieprzu, cukier i oregano.

6

Całość dokładnie wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu około 2-3 godziny.

7

W trakcie gotowania sos wymieszać kilka razy.

8

W momencie, gdy sos będzie już gotowy doprawić do smaku solą i pieprzem.

9

Podawać z ugotowanym makaronem - przed samym podaniem posypać tartym parmezanem.

warzywa

mięso do bolognese

sos bolognesespaghetti

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz