Dania główne/ Wegetariańskie

Smażony ser z sosem tatarskim i frytkami

No na pewno nie jest to danie dla tych, którzy są na diecie 😀

Klasyk czeskiej kuchni – raz na jakiś czas można zaszaleć, polecam.

Do tego przepisu koniecznie wykorzystajcie przepis na frytki idealne.

Smażony ser z sosem tatarskim i frytkami

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 3 okrągłe plastry sera żółtego (grubość 2 cm)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • sos tatarski:
  • 100 ml majonezu
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/4 cebuli
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy np. dijon
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia sera
  • do podania: frytki idealne (przepis znajdziecie na stronie), sałatka z pomidora i ogórka

Wykonanie

1

Na jeden talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą i do trzeciego wbić jajka, które doprawić solą i pieprzem.

2

Cebulę i ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę i przełożyć do miseczki, dodać pozostałe składniki sosu i spróbować - w razie potrzeby doprawić do smaku solą lub pieprzem.

3

Gotowy sos przełożyć do lodówki.

4

Plastry sera obtoczyć najpierw w mące, potem zanurzyć w jajku i na koniec w bułce tartej, następnie ponownie w jajku i bułce tartej.

5

Tak samo przygotować dwa kolejne plastry sera.

6

Na patelni rozgrzać olej (ma być go dość sporo) i smażyć na dużym ogniu kotlety serowe - smażenie powinno trwać krótko, panierka ma sie zrumienić i już - jeżeli będziecie mieć za mały ogień i smażenie będzie trwało za długo ser zacznie wypływać.

7

Podawać z frytkami, sałatką i sosem tatarskim.

smażony ser

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz