Dania FIT/ Przekąski i dodatki

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli – niebo w gębie 😀 ten przepis Marty Dymek uwielbiam i prawie w ogóle go nie zmieniam – smalec jest tak pyszny, że szok!

Raz podałam go podczas imprezy i nikomu nie powiedziała, że jest z fasoli – na początki nikt mi nie wierzył jak im powiedziałam z czego jest zrobiony 😀

Koniecznie spróbujcie – smacznego!

Smalec z fasoli

Drukuj przepis
Porcje: 1 miseczka Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 cebule
  • 4 suszone śliwki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ziarno jałowca
  • 1 goździk
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 szkl. zimnej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • do podania: chleb i kiszone ogórki

Wykonanie

1

Cebule obrać i pokroić w kostkę, śliwki posiekać w dość drobną kostkę, fasolę odcedzić.

2

Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę oraz przyprawy - liście laurowe, ziele, jałowiec i goździk. Całość smażyć około 8 minut - cebula ma być przyrumieniona. Wyłączyć ogień i usunąć wszystkie przyprawy z cebuli, którą następnie wystudzić.

3

Fasolę przełożyć do malaksera, dodać sos sojowy, sól, szczyptę pieprzu oraz zimną wodę, następnie zmiksować wszystko na gładki krem.

4

Fasolowy krem przełożyć do miseczki, dodać podsmażoną cebulę oraz drobno posiekane śliwki - wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze schłodzić w lodówce (najlepiej smakuje następnego dnia).

5

Podawać z padją dobrego chleba i kiszonym ogórkiem 🙂

Notatki

Przepis z książki Marty Dymek - Jadłonomia (lekko zmodyfikowany)

smalec z fasoli

 

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz