Dania FIT/ Przekąski i dodatki

Śledzik z bakłażana w delikatnym sosie curry

Powiem tak – wspaniały przepis do wykorzystania zarówno z bakłażanem jak i tradycyjnie ze śledziem 🙂

Sos curry z tego przepisu jest mega pyszny i koniecznie musicie go spróbować.

Kilka osób próbując to danie powiedziało – Ale dobry śledź??? Czy to jest śledź??? coś nie smakuje rybą tak do końca 😀

Mam nadzieję, że niedługo podzielę się z Wami innymi wspaniałymi przepisami z książki Dominiki jaką teraz „magluję”.

Udanych i spokojnych przygotowań do świąt 🙂

Pozdrawiam!

Śledzik z bakłażana w delikatnym sosie curry

Drukuj przepis
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1/3 łyżeczki soli (do posypania bakłażanów)
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy (najlepiej trochę ostrej)
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego lub lnianego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Bakłażany przekroić na pół. Miąższ w każdej połówce naciąć (na krzyż) dość głęboko – tak by nie przeciąć skórki. Tak przygotowane warzywo posolić i wetrzeć sól w środek dłońmi, pozostawić na około 15 minut. Po tym czasie bakłażan puści wodę – należy każdą połówkę wycisnąć (z każdej połówki powinno wypłynąć trochę wody).

2

W garnku zagotować około 3 cm wody, na górę postawić durszlak – ułożyć na nim bakłażana (przecięciem do góry) i przykryć pokrywką, gotować 20 minut. To wersja dla osób, które nie mają specjalnych garnków do gotowania na parze 🙂 oczywiście jeżeli taki posiadacie – użyjcie go.

3

Po ugotowaniu bakłażanów należy dokładnie je wystudzić, odcisnąć z nadmiaru wody, wysuszyć dodatkowo ręcznikami papierowymi i obrać.

4

Tak przygotowanego bakłażana należy pokroić na pożądane kawałeczki (przypominające pokrojonego śledzia) – u mnie była to dość duża kostka.

5

W misce wymieszać składniki sosu – śmietanę, musztardę, miód, olej, sok z cytryny, przyprawę curry i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, sos ma być wyrazisty w smaku, ponieważ bakłażan „ukradnie” trochę tych aromatów i smaków.

6

Do przygotowanego sosu dodać pokrojonego bakłażana i dokładnie wymieszać.

7

Schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc) – po przegryzieniu się smaków można doprawić do smaku solą i pieprzem.

8

Smacznego.

Notatki

Przepis z książki Dominiki Wójcik Sezonowe warzywo

śledź w sosie curry

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz