Domowa piekarnia/ Przekąski i dodatki

Serowe paluchy z ziołami

Dziś mam dla Was przepis na świetną przekąskę – serowe paluchy z ziołami,  idealne na weekend 😉

Są po prostu pyszne, co tu dużo pisać. Ser jest chrupiący, czuć mnóstwo ziół i nie powiem – smakują świetnie z barszczykiem 😀

Przepis jest bardzo prosty – nie wymaga nawet przygotowania zaczynu. Dodatki możecie oczywiście zmieniać – dobre są również z odrobiną słodkiej papryki, czy większą ilością czosnku (zamiast ziół).

Możecie eksperymentować dowoli 🙂

Serowe paluchy z ziołami

Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania paluchów)
  • 1 łyżeczka soli (płaska)
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ ząbka czosnku (startego na małych oczkach)
  • 20-30 g żółtego sera np. goudy (ilość zależy od tego ile lubicie sera :))

Wykonanie

1

Do miski przesiać mąkę, dodać do niej wszystkie sypkie składniki (sól, oregano, tymianek i drożdże), dokładnie wymieszać.

2

Następnie dodać mokre składniki tj. śmietanę, masło, 1 jajko i czosnek.

3

Dokładnie wymieszać i wyrabiać kilka minut (hakiem trwa to około 4-5 minut). Jeżeli uważacie, że ciasto jest za mokre dodajcie odrobinę mąki, a jeżeli za suche dodajcie 1 łyżkę śmietany.

4

Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 35-40 minut.

5

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Ser żółty zetrzeć na tarce (duże oczka) oraz roztrzepać w miseczce drugie jajko.

6

Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować je na grubość około 1 cm i pokroić na paski długości 20 cm (szerokość 3 cm) – najlepiej jeżeli rozwałkowane ciasto będzie miało kształt prostokąta, tak będzie Wam najłatwiej kroić je w paski.

7

Tak przygotowane paluchy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy posmarować jajkiem i posypać żółtym serem.

8

Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut (mają być lekko brązowe).

paluchy serowepaluchy serowe

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz