Serowe krakersy z dipem szpinakowo-serowym to idealna propozycja na spotkania z przyjaciółmi. Mam dla Was jedną radę – od razu zróbcie podwójną ilość, bo zginą tak szybko, że nawet nie zauważycie kiedy 🙂
Sos szpinakowy jest przygotowywany na ciepło, ale możecie zrobić go wcześniej i tylko zapiec przed podaniem 🙂 Jeżeli zostanie Wam trochę tego pysznego sosiku możecie ugotować ulubiony makaron i dodać 1-2 łyżki sosu, wymieszać i gotowe – ekspresowy obiad można zajadać 🙂
Do miski przełożyć wszystkie składniki na krakersy - starty ser, mąkę, masło, tymianek, szczyptę pieprzu, sól oraz wodę i dokładnie wyrobić na jednolitą masę - z ciasta uformować kulkę, którą następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut. W czasie chłodzenia ciasta przygotować sos. Szpinak umyć, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i po kilku sekundach dorzucić umyty szpinak oraz szczyptę soli. Podsmażyć - szpinak ma zwiędnąć. Tak przygotowany szpinak wystudzić, a następnie odsączyć z nadmiaru wody np. na sitku i drobno posiekać. W misce wymieszać składniki sosu - szpinak, sery, śmietanę i majonez, dodać dość dużą szczyptę soli i odrobinę pieprzu - spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Sos przełożyć do żaroodpornych miseczek i odstawić na bok. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować (grubość około 2 mm) i wyciąć prostokąty np. nożem do pizzy. Tak przygotowane krakersy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie każdego nakłuć kilka razy widelcem, piec około 10-12 minut (mają być złociste). Po upieczeniu wszystkich krakersów zwiększyć temp. piekarnika do 200°C i wstawić sos. Sos zapiekamy około 20 minut. Zajadać 🙂 Przepis na krakersy - strona www.eintopf.pl (zmodyfikowany), przepis na sos inspirowany recepturą ze strony www.skinnytaste.comSkładniki
Wykonanie
Notatki
Brak komentarzy