Dla dzieci/ Przekąski i dodatki

Serowe krakersy z dipem szpinakowo-serowym

Serowe krakersy z dipem szpinakowo-serowym  to idealna propozycja na spotkania z przyjaciółmi. Mam dla Was jedną radę – od razu zróbcie podwójną ilość, bo zginą tak szybko, że nawet nie zauważycie kiedy 🙂

Sos szpinakowy jest przygotowywany na ciepło, ale możecie zrobić go wcześniej i tylko zapiec przed podaniem 🙂 Jeżeli zostanie Wam trochę tego pysznego sosiku możecie ugotować ulubiony makaron i dodać 1-2 łyżki sosu, wymieszać i gotowe – ekspresowy obiad można zajadać 🙂

Serowe krakersy z dipem szpinakowo-serowym

Drukuj przepis
Porcje: 1 miseczka + 2 porcje sosu Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 100 g sera cheddar startego na tarce o małych oczkach
  • 30 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 70 g mąki
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (można użyć 1 łyżkę świeżego - same listki)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • sos szpinakowo-serowy:
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce o małych oczkach
  • 3 łyżki parmezanu startego na tarce o małych oczkach
  • 4-5 łyżek mozzarelli startej na tarce o dużych oczkach
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Do miski przełożyć wszystkie składniki na krakersy - starty ser, mąkę, masło, tymianek, szczyptę pieprzu, sól oraz wodę i dokładnie wyrobić na jednolitą masę - z ciasta uformować kulkę, którą następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut.

2

W czasie chłodzenia ciasta przygotować sos.

3

Szpinak umyć, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i po kilku sekundach dorzucić umyty szpinak oraz szczyptę soli. Podsmażyć - szpinak ma zwiędnąć.

4

Tak przygotowany szpinak wystudzić, a następnie odsączyć z nadmiaru wody np. na sitku i drobno posiekać.

5

W misce wymieszać składniki sosu - szpinak, sery, śmietanę i majonez, dodać dość dużą szczyptę soli i odrobinę pieprzu - spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku.

6

Sos przełożyć do żaroodpornych miseczek i odstawić na bok.

7

Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.

8

Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować (grubość około 2 mm) i wyciąć prostokąty np. nożem do pizzy.

9

Tak przygotowane krakersy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

10

Następnie każdego nakłuć kilka razy widelcem, piec około 10-12 minut (mają być złociste).

11

Po upieczeniu wszystkich krakersów zwiększyć temp. piekarnika do 200°C i wstawić sos.

12

Sos zapiekamy około 20 minut.

13

Zajadać 🙂

Notatki

Przepis na krakersy - strona www.eintopf.pl (zmodyfikowany), przepis na sos inspirowany recepturą ze strony www.skinnytaste.com

krakersykrakersyszpinaksos szpinakowyserowe krakersy

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz