Desery i ciasta/ Dla dzieci

Sernik na zimno mango-kokos

sernik na zimno mango kokos

Dziś propozycja na świetny deser – sernik na zimno mango-kokos, orzeźwiający i owocowy, serdecznie polecam.

Chrupiący spód pasuje tu idealnie – mniam….

Sernik na zimno mango-kokos

Drukuj przepis
Porcje: 12 Czas przygotowania: 1 godzina (bez chłodzenia)

Składniki

  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • masa serowa:
  • 300 ml pulpy z mango (możecie użyć gotowej pulpy lub obrać mango ze skórki, pozbyć się pestki i zblendować miąższ mango)
  • 500 g twarogu sernikowego (w temp. pokojowej)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 ml mleczka kokosowego (w temp. pokojowej)
  • 10 listków żelatyny lub 25 g żelatyny w proszku
  • do podania: listki mięty, wiórki kokosowe

Wykonanie

1

Okrągłą formę o średnicy 23 cm posmarować lekko masłem i wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia.

2

Do malaksera przełożyć ciastka i zmielić je na proszek, następnie dodać rozpuszczone masło i przemieszać kilka razy całość - do połączenia się składników. Do masy ciasteczkowej dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać.

3

Ciasteczka przełożyć do wyłożonej formy i dokładnie docisnąć np. dnem szklanki, tłuczkiem - spód ma być dokładnie ubity i równy. Tak przygotowany spód przełożyć do lodówki.

4

Listki żelatyny zalać wodą (około 1/2 szklanki) i pozostawić do namoczenia na 5-10 minut.

5

Twaróg przełożyć do misy miksera, dodać cukier puder, sok z cytryny i mleczko kokosowe - całość dokładnie zmiksować (najpierw małe obroty, potem trochę szybsze - tak nie będzie pryskało 🙂 ).

6

Kiedy masa będzie już aksamitna przerwać miksowanie.

7

Namoczoną żelatynę odcisąć od nadmiaru wody, przełożyć do małego garnuszka i bardzo delikatnie podgrzewać - tylko do momentu rozpuszczenia żelatyny. Wyłączyć ogień i do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej i dokładnie wymieszać.

8

Około 1/3 masy serowej wlać do innej miski i dodać do niej pulpę z mango - wymieszać (polecam rózgą).

9

Do pozostałej masy serowej dodać 2/3 rozpuszczonej żelatyny, a do masy z mango pozostałą część, obie masy dokładnie wymieszać (polecam rózgą).

10

Dzięki temu, że ser i mleczko kokosowe nie były zimne, nic złego nie powinno się stać i masa nie będzie miała żadnych grudek.

11

Kolej na wlewanie mas na ciasteczkowy spód - najpierw wylewamy trochę masy serowej, potem na środek trochę masy z mango i znowu na środek serową i potem ponownie mango - wylewamy tak do momentu, aż dwie masy się skończą 🙂 (zobaczcie jak to wygląda na zdjęciach).

12

Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki i chłodzimy 2 godziny.

13

Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi i ułożyć kilka listków mięty.

spód do sernika
sernik
sernik z mango i kokos
sernik z mango
sernik na zimno mango
sernik na zimno mango kokos


Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz