Dania główne/ Mięsne

Schabowy po japońsku

schabowy azjatycki

Ja wiem, że schabowy to schabowy 🙂 ale spróbujcie raz tego klasycznego dania w innej odsłonie – schabowy po japońsku (tonkatsu) smakuje bombowo i bardzo chrupie 🙂

Smacznego.

Schabowy po japońsku

Drukuj przepis
Porcje: 6 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 6 kotletów schabowych (rozbitych)
  • 1 szklanka panierki panko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sezamu białego
  • 1 łyżka sezamu czarnego
  • sól, pieprz
  • sos: 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1/2 łyżeczki srirachy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka syropu z agawy, 1/2 łyżeczki pasty miso, 1/2 łyżeczki sezamy, 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • olej roślinny do smażenia

Wykonanie

1

Rozbite i umyte kotlety osuszyć ręcznikami papierowymi, następnie posolić i popieprzyć (z każdej strony).

2

Do głębiokiego talerza wbić dwa jajka, dodać szczyptę soli i pieprzu - dokładnie rozmieszać widelcem.

3

Do drugiego głębokiego talerza wsypać panko, dodać sezam (biały i czarny), dokładnie wymieszać.

4

Na talerz wysypać mąkę.

5

W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu.

6

Na patelnię wlać dość sporo oleju i włączyć średni ogień.

7

Każdego kotleta obtoczyć w mące, następnie w jajku i na koniec w panierce (dokładnie docisnąć, żeby cały kotlet był obtoczony).

8

Smażyć na złoty kolor - około 3-4 minuty z każdej strony (może być krócej - długość smażenia zależy od grubości kotleta).

9

Podawać z przygotowanym sosem.

schabowy azjatycki

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz