Dania FIT/ Dania główne/ Mięsne

Satay z kurczaka

Szukacie pomysłu na podanie kurczaka w innym wydaniu, proszę – satay z kurczaka, chwila pracy a efekt zachwycający.

Przez krótkie pieczenie kurczak jest soczysty, a aromatyczna marynata powoduje, że całe danie nabiera niezłego charakteru 😉

Smacznego!

Satay z kurczaka

Drukuj przepis
Porcje: 10 sztuk Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka pasty curry żółtej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 patyczków do szaszłyków
  • sos z orzeszków:
  • 100 g orzeszków arachidowych w łupinkach
  • 150 ml mleka kokosowego
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki sosu rybnego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • do podania: ugotowany ryż brązowy, świeża kolendra

Wykonanie

1

Patyczki do szaszłyków przełożyć do miski z zimną wodą i moczyć je tak długo, aż będą potrzebne przy wykonaniu tego dania (moczenie zapobiega ich przypaleniu).

2

Piersi z kurczaka umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w cienki paseczki (w poprzek włókien).

3

W głębokim talerzu wymieszać pastę curry, jogurt i sól.

4

Pokrojonego kurczaka przełożyć do jogurtowej marynaty i dokładnie wymieszać. Mięso przełożyć do lodówki i marynować około 30 minut.

5

Przygotować sos – orzeszki ziemne obrać z łupinek, bardzo ważne - pozostawić na orzeszkach brązową skórkę. Tak przygotowane orzeszki przełożyć do kielicha blendera. Dodać do nich pozostałe składniki sosu i zblendować dokładnie. Ma powstać kremowy sos.

6

Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C.

7

Kurczaka nadziać na patyczki – paseczki mięsa nakłuwać kilka razy, tak żeby powstała falbanka kurczakowa (na poniższym zdjęciu możecie zobaczyć jak to wygląda).

8

Gotowe szaszłyki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

9

Piec około 7 minut.

10

Podawać z ugotowanym ryżem, kolendrą i przygotowanym sosem orzeszkowym.

satay z kurczakasatay z kurczaka

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz