Dania FIT/ Dania główne/ Wegetariańskie

Sałatka z makaronem

sałatka z makaronem

Jakiś czas temu widziałam jak w jednym z programów kulinarnych ktoś robił takie cudo i wiedziałam, że muszę wykombinować coś podobnego sama 🙂

Mówię Wam – zakochacie się w niej, sałatka jest sycąca z uwagi na dodatek makaronu, a do tego pełna smaków lata … pychotka 🙂

Sałatka z makaronem

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 120 g makaronu orecchiette (można zastąpić małymi muszelkami)
  • 1 cebulka dymka (jeżeli cebulki są mniejsze to dwie)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • dwie duże garstki pomidorów koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka bazylii
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • skórka starta z cytryny (dosłownie odrobinę – u mnie była to skórka z ¼ cytryny)
  • garść rukoli
  • do podania: tarty parmezan, oliwa z oliwek

Wykonanie

1

Najpierw należy przygotować warzywa – cebulkę obrać i posiekać w drobne piórka.

2

Łodygę selera umyć i przekroić na pół (wzdłuż), następnie pokroić w cieniutkie plasterki.

3

Pomidory umyć i przekroić na pół, a czosnek zgnieść i obrać z łupinek – nie siekać.

4

Do miski przełożyć wszystkie warzywa – pomidory, cebulę, seler i zgnieciony czosnek, następnie porwać do miski listki bazylii i dodać połowę oliwy z oliwek oraz startą skórkę z cytryny – całość dokładnie wymieszać.

5

W garnku zagotować osoloną wodę i ugotować makaron (ma być al dente).

6

Ugotowany makaron dodać do warzyw (nie przelewać zimną wodą – ma być ciepły i prosto z garnka), całość przemieszać, dodać pozostałą oliwę z oliwek, umytą rukolę, dużą szczyptę soli i małą pieprzu, ponownie dokładnie wymieszać.

7

Z sałatki wyjąć całe ząbki czosnku (można wykorzystać je do przygotowania grzanek).

8

Na koniec posypać tartym parmezanem i skropić oliwą z oliwek.

9

Zajadać 🙂

sałatka z makaronem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz