Dania FIT/ Przekąski i dodatki

Sałatka z kaszą jaglaną, fetą, cukinią i szpinakiem

Sałatka z kaszą jaglaną, fetą, cukinią i szpinakiem to świetna propozycja na zdrowy lunch do pracy, czy lekką kolację. Jeżeli chodzi o dobór warzyw w tym daniu, to możecie eksperymentować 🙂

Pamiętajcie o tym, że kasza jaglana jest bardzo zdrowa i warto ją zajadać chociaż raz w tygodniu.

Miłego dnia 🙂

Sałatka z kaszą jaglaną, fetą, cukinią i szpinakiem

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 duży pomidor (użyłam malinowego)
  • 3 garście szpinaku baby
  • ½ kostki sera feta
  • 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów (lub 3-5 pomidorów suszonych z zalewy drobno posiekanych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ cukinii
  • sól, pieprz do smaku
  • sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Ugotować kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu.

2

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać starty ząbek czosnku i szpinak. Zblanszować i zdjąć z patelni – wystudzić.

3

Cukinię pokroić w plastry. Ponownie rozgrzać patelnię, wlać 1 łyżkę oliwy i zgrillować cukinię. Następnie pokroić ją na mniejsze kawałki (np. na pół lub na 4 części).

4

Pomidora pokroić w drobną kostkę.

5

Ser pokroić w kostkę.

6

Składniki sosu dokładnie wymieszać (najlepiej w słoiku).

7

Do dużej miski przełożyć kaszę i wszystkie pozostałe składniki, wymieszać. Polać sosem i jeszcze raz delikatnie przemieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

8

Można zajadać 🙂

sałatka z kaszą cukinią i fetąsałatka z kaszą jaglaną

 

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz