Dania FIT/ Dania główne/ Wegetariańskie

Sałatka z fasolką szparagową

sałatka z fasolką

Trochę zielonego, trochę czerwonego, odrobina białego i mamy pyszną sałatkę z fasolką szparagową 🙂

Smacznego.

Sałatka z fasolką szparagową

Drukuj przepis
Porcje: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 250 g fasolki szparagowej
  • kilka liści sałaty
  • 2 dymki z małą białą cebulką
  • 50 g sera feta
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika lub dyni
  • sos: 2 łyżki oleju z pestek dyni, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka syropu z agawy, 1 mały ząbek czosnku starty na tarce o małych oczkach, szczypta soli i pieprzu

Wykonanie

1

Fasolkę oczyścić i ugotować w osolonej wodzie - ma być lekko chrupiąca (nie gotujcie jej za długo - szkoda witamin 🙂 ). Ugotowaną fasolkę odcedzić i wystudzić.

2

Sałatę umyć i osuszyć, następnie porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do miski, w której będziecie przygotowywać sałatkę.

3

Pomidora umyć i pokroić w małe kawałeczki, dymkę umyć i posiekać.

4

Do słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu, zakręcić słoik i dokładnie wymieszać.

5

Na sałatę wyłożyć ostudzoną fasolkę, kawałki pomidora, całość posypać uprażonymi pestkami i dymką - na koniec warzywa posypać pokruszonym serem feta i całość polać przygotowanym sosem.

6

Wymieszać i zajadać 🙂

sałatka z fasolką

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz