Dania FIT/ Wegetariańskie

Sałatka warzywna z kalafiora

To po prostu wspaniały przepis na wykorzystanie kalafiora, który jest pyszny, ale większości z nas kojarzy się tylko z tym gotowanym i polanym bułką tartą… Kalafior jest bardzo wdzięcznym warzywem, które możecie wykorzystać na wiele sposobów – placki z kalafiora, pieczony kalafior w całości, tabbouleh z kalafiora, czy pasztet 🙂 sposobów jest wiele – jeżeli macie ochotę na jakiś przepis z jego wykorzystaniem napiszcie, a przygotuję go dla Was 🙂

Tabbouleh z kalafiora (sałatka warzywna) jest świetnym pomysłem na lunch do pracy lub lekką kolację. Klasycznie dodaje się kaszę np. bulgur lub kuskus, ale dziś mam dla Was trochę inną wersję 😉

Smacznego!

Sałatka warzywna z kalafiora

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka sproszkowanego ziela angielskiego (najlepiej rozdrobnić je w moździerzu)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 3 szalotki
  • 50 g prażonych migdałów cynamonowych (przepis poniżej w notatkach)
  • ziarenka z 1/2 granatu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Kalafior umyć i odciąć od rdzenia różyczki, które następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starty kalafior przełożyć na durszlak, lekko posolić i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie kalafior osączyć z nadmiaru wody (wycisnąć dłońmi).

2

Piekarnik rozgrzać do temp. 210°C.

3

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią kalafior, rozłożyć równomiernie, a następnie posypać pieprzem, kurkumą, zielem angielskim oraz polać oliwą - całość dokładnie wymieszać (proponuję łyżką - pamiętajcie, że kurkuma bardzo barwi).

4

Kalafior pieczemy około 20 minut (w połowie pieczenia należy wyjąć blachę i dokładnie go przemieszać).

5

W czasie pieczenia kalafiora przygotować pozostałe składniki - pietruszkę (bez łodyżek) i listki mięty drobno posiekać i przełożyć do miski, w której będziecie mieszać tabbouleh. Szalotkę drobno posiekać, prażone migdały również posiekać.

6

Do ziół dodać pestki granatu, sok z cytryny, szalotkę i migdały.

7

Na koniec do miski przełożyć wystudzonego kalafiora i całość wymieszać.

8

W razie potrzeby doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.

Notatki

* prażone migdały: 50 g migdałów, szczypta soli, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 łyżeczka oleju rzepakowego, duża szczypta cynamonu - wszystkie składniki mieszamy w miseczce, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 160°C - około 15-20 minut. Przepis z książki Sezonowe warzywo Dominiki Wójcik (lekko zmodyfikowany).

kalafiorkalafior upieczony

tabbouleh z kalafiora

 

 

Może Cię także zainteresować

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Kasia
    23 października 2018 at 18:37

    Całe migdały? Czy posiekane?😁

    • Odpowiedz
      czuczu
      23 października 2018 at 20:37

      Cześć😊 migdały do prażenia w całości, kiedy już będą gotowe przed dodaniem ich do sałatki należy je posiekać- do takiej wielkości jaką lubisz😊 pozdrawiam

    Odpowiedz