Dania FIT/ Przekąski i dodatki

Sałatka z pieczonym burakiem i serem halloumi

Szukacie pomysłu na zdrowe i sycące danie? proszę – sałatka z pieczonym burakiem i serem halloumi spełni Wasze oczekiwania 🙂 Ser ten uwielbiam z wielu względów – jest sprężysty, odpowiednio słony i idealnie nadaje się do grillowania – mój syn uwielbia go właśnie w takiej postaci 😀

Sałatka z pieczonym burakiem i serem halloumi

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 1 upieczony burak
  • rukola i młody szpinak (ilość wg uznania – w tym przepisie użyłam około 4 garści)
  • ½ opakowania sera halloumi
  • 30-40 g pestek dyni
  • sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 starty ząbek czosnku, sól, pieprz
  • do podania: grzaneczki z masłem tymiankowym lub czosnkowym

Wykonanie

1

Ser pokroić w plastry i zgrillować na suchej patelni (ma być przyrumieniony). Przekładając ser na drugą stronę należy być ostrożnym, bo trochę mięknie, ale spokojnie – jak wystygnie znów będzie zwarty i sprężysty.

2

Uprażyć pestki dyni.

3

Wymieszać składniki sosu (najlepiej w słoiku) i doprawić do smaku solą i pieprzem.

4

Upieczonego buraka obrać i pokroić w plastry.

5

Na talerz wyłożyć mieszankę rukoli i szpinaku, na to ułożyć plastry sera i buraka (na przemian).

6

Polać przygotowanym sosem i obficie posypać pestkami dyni.

7

Podawać z ulubionymi grzaneczkami.

8

Smacznego!

sałatka z burakiem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz