Przekąski i dodatki/ Wegetariańskie/ Wegetariańskie

Sałatka jarzynowa

Kto jej nie zna 🙂 chyba nie ma osoby, która nie próbowałaby chociaż raz sałatki jarzynowej. Jedni robią ją z warzyw wyłowionych z rosołu – osobiście nie lubię tej wersji, bo warzywa są trochę za miękkie, a inni wolą z chrupiącymi warzywami ugotowanymi tak jak się lubi 🙂

Jeżeli chodzi o dodatki specjalne, które często znajdują się w składnikach – jest pełna dowolność, wiadomo ile domów tyle przepisów na to danie.

Nasz składnik bez którego nie jest to „nasza” ukochana sałatka, to twarde i lekko kwaśne jabłko 🙂

Dajcie znać jaką wersję lubicie.

Sałatka jarzynowa

Drukuj przepis
Porcje: 10-12 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 3 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/2 jabłka
  • 150 g groszku z puszki
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurty naturalnego (gęstego)
  • 2 łyżki musztardy (lekko ostrej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

1

Ziemniaki ugotować w mundurkach (w lekko osolonej wodzie) - wystudzić i obrać.

2

Marchewkę obrać, umyć i pokroić w małą kostkę, następnie ugotować.

3

Jajka ugotować na twardo (do wody dodać szczyptę soli), następnie obrać.

4

Jabłko obrać.

5

Ziemniaki, jajka, ogórki kiszone oraz jabłko pokroić w małą kostkę.

6

Groszek i kukurydzę odcedzić z wody.

7

Do dużej miski, w której będziecie mieszać sałatkę przełożyć wszystkie przygotowane warzywa oraz jabłko.

8

W słoiku wymieszać - majonez, jogurt, musztardę, sól oraz pieprz.

9

Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać - w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem.

10

Pamiętajcie, że sałatka musi się "przegryźć", więc polecam doprawić ją po około 1 godzinie chłodzenia.

sałatka jarzynowasałatka jarzynowa

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz