Dania FIT/ Przekąski i dodatki

Ryż po meksykańsku

ryż po meksykańsku

Dziś kolejny przepis, który przyda się Wam do burrito, czy tacos 🙂

Ryż po meksykańsku to nic innego jak ryż, bulion, pomidory i cebulka. Śmiało możecie podać go jako dodatek do obiadu.

Ryż po meksykańsku

Drukuj przepis
Porcje: 6 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 200 g ryżu białego długoziarnistego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ cebuli
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (gorący)
  • 1 szklanka passaty pomidorowej (lub pomidorów krojonych z puszki)
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Cebulę obrać i posiekać w kostkę, czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, chili pokroić w cieniutkie plasterki.

2

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, chili i smażyć 2-3 minuty. Do cebuli dodać czosnek i słodką paprykę w proszku, wymieszać i dodać suchy ryż. Całość smażyć 2-3 minuty.

3

Kolej na bulion – wlać cały do ryżu (uwaga będzie bardzo bulgotało 🙂 ), wymieszać oraz zmniejszyć ogień (ma być dość mały), przykryć patelnię i gotować 20-25 minut (u mnie wystarczyło 20 minut).

4

W połowie gotowania do ryżu dodać passatę pomidorową.

5

Po upływie ww. czasu gotowania sprawdzić, czy ryż jest gotowy – powinien być miękki, ale nie rozgotowany - po przegryzieniu ziarenka w samym środku powinien być delikatnie twardy.

6

W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

7

Możecie podawać go jako dodatek do dań głównych np. ryby, czy mięsa lub jako samodzielne danie - wtedy fajnie dodać odrobinę kukurydzy i fasoli z puszki.

ryż smażony
ryż po meksykańsku

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz