Dania główne/ Mięsne

Rolada z indyka faszerowana pesto, mozzarellą i pomidorami

rolada z indyka

Dziś propozycja na rodzinny obiad – rolada z indyka faszerowana pesto, mozzarellą i pomidorami suszonymi to świetny pomysł na świąteczne lub weekendowe danie.

Do tego przepisu proponuję wykorzystać pesto z przepisu znajdującego się na stronie.

Jeżeli chodzi o dodatki do faszerowania to możecie je zmienić – mogą to być pieczarki, pomidory suszone ze szpinakiem, czy grillowane warzywa 🙂

Smacznego !

Rolada z indyka faszerowana pesto, mozzarellą i pomidorami

Drukuj przepis
Porcje: 6 Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 1 filet z indyka (pierś)
  • sól, pieprz
  • 150 g szynki parmeńskiej lub schwardzlandzkiej
  • wykałaczki
  • 200 g mozzarelli (z zalewy)
  • 2 łyżki pesto z bazylii (przepis znadziecie na stronie)
  • 10 pomidorów suszonych
  • 1 łyżeczka oregano
  • puree ziemniaczano-selerowe:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mały seler
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 30 g sera cheddar
  • sól, pieprz
  • do podania: ulubiona sałatka

Wykonanie

1

Pierś z indyka umyć i przekroić przez środek (wzdłuż) - NIE DO KOŃCA, aby nie przeciąć mięsa na pół, należy je tylko naciąć, żeby można było delikatnie rozłożyć na boki - ma powstać placek.

2

Tak rozpłaszone mięso rozbić jeszcze tłuczkiem do mięsa na grubość około 1 cm.

3

Przygotowane mięso posolić i popierzyć - wetrzeć dłońmi przyprawy.

4

Mozzarellę pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiego talerza.

5

Następnie dodać pesto i dokładnie wymieszać.

6

Pomidory suszone pokroić w paseczki.

7

Mięso posypać suszonym oregano. Z jednej strony wzdłuż mięsa rozłożyć ser, na górę położyć suszone pomidory i całość zwinąć w roladę - patrz zdjęcia.

8

Gotową roladę dobrze spiąć wykałaczkami (lub przewiązać sznurkiem) - patrz zdjęcie.

9

Kolej na szynkę - całą roladę dokładnie owinąć plastramy szynki (z góry i z dołu) i ponownie spiąć w kilku miejscach wykałaczkami.

10

Rozgrzać piekarnik do temp. 210°C.

11

Naczynie żaroodporne posmarować olejem roślinnym i ułożyć w nim roladę - piec 45-50 minut. Szynka z zewnątrz ma się zrobić chrupiąca i rumiana.

12

W trakcie pieczenia mięsa przygotować puree - ziemniaki i seler obrać i pokroić w kostkę, następnie przełożyć do garnka, dodać wodę i mleko i gotować do miękkości. W trakcie odlać pół szklanki gotującej się wody z mlekiem (przyda się do wykończenia puree).

13

Ugotowane warzywa odcedzić i dodać do nich masło, odlaną wodę z mlekiem, starty ser cheddar i dużą szczyptę soli i pieprzu - dokładnie utłuc na puree i w razie potrzeby dodać soli lub pieprzu.

14

Mięso przed krojeniem musi odpocząć kilka minut.

15

Z gotowej rolady należy wyjąć wszytkie wykałaczki i pokroić w plastry (ostrym nożem).

16

Podawać z puree i sałatką - smacznego 🙂

rolada
rolada zwinięta
rolada w szynce
rolada z indyka
rolada z indyka z pomidorami

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz