Dania FIT/ Dania główne/ Wegetariańskie

Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem

Taka rolada prezentuje się wspaniale, więc możecie ją z całą pewnością zaserwować podczas imprezy, czy na lekką kolację. Podając ją gościom nie zapomnijcie o cząstkach cytryny, którą każdy chętny może skropić sobie swoją porcję 🙂

Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem

Drukuj przepis
Porcje: 8-10 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli (+ szczypta do serka)
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 jajka
  • 300 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka posiekanego koperku (+ 1 łyżka do posypania łososia)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (+ odrobina do skropienia łososia)
  • 200 g wędzonego łososia

Wykonanie

1

Blachę z piekarnika (o wymiarach około 35 cm na 44 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Piekarnik nagrzać do temperatury 180-190°C.

3

W garnku na rozgrzaną oliwę wrzucić starty na małych oczkach czosnek, dodać umyty szpinak i zblanszować. Wyjąć z garnka (bez zbędnego płynu) i zblendować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wystudzić.

4

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka wymieszać z wystudzonym szpinakiem. Białka delikatnie wymieszać z masą szpinakową. Tak powstałą masę szpinakową wylać na blachę i piec około 20 min.

5

W tym czasie przygotować nadzienie. Wymieszać serek z chrzanem, koperkiem, solą i sokiem z cytryny.

6

Na wystudzonym cieście szpinakowym równomiernie rozsmarować serek. Ułożyć plastry łososia. Posypać koperkiem i skropić delikatnie sokiem z cytryny. Następnie roladę należ delikatnie zwinąć – zaczynając od krótszego boku. Tak przygotowaną roladę owinąć folią spożywczą i taki „cukierek” chłodzić przez kilka godzin. Ten sposób chłodzenia powoduje, że rolada ma ładny kształt i jest zwarta.

7

Przed podaniem pokroić w plastry grubości około 1-1,5 cm.

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz