Dania główne/ Wegetariańskie

Risotto ze szparagami

risotto ze szparagami

Kto ich nie kocha – szparagi … mniam 🙂 kolejny przepis z wykorzystaniem tego cudownego chrupiącego warzywa.

Lekkie i delikatne – polecam 🙂

Risotto ze szaragami

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 1 cebula cukrowa (średniej wielkości)
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka do wykończenia dania
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • 700 ml bulionu warzywnego (gorącego)
  • 1 pęczek szparagów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki startego parmezanu + 1 łyżka do podania
  • 1 łyżka mascarpone
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, a następnie pozostałą część pokroić w plasterki - bez główek. Główki w całości odłożyć na bok (zostaną dodane do naszego dania prawie na samym końcu).

2

Cebulę posiekać w dość drobną kostkę.

3

Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać oliwę z oliwek oraz posiekaną cebulę – całość smażyć około 2 minuty.

4

Kiedy cebula się zeszkli dodać plasterki szparagów i smażyć jeszcze 3 minuty.

5

Do podsmażonych warzyw dodać suchy ryż, który należy prażyć około 1 minuty – ma się zrobić szklisty.

6

Do ryżu z warzywami dolać białe wino i odparować (potrwa to około 1-2 minuty) – w trakcie należy całość mieszać.

7

Następnie stopniowo dodawać gorący bulion (po jednej chochli) - mieszając dość często w trakcie wchłaniania bulionu przez ryż. Kolejną partię buliony należy dodać dopiero, gdy poprzednia zostanie w całości wchłonięta przez ryż.

8

Po około 15 minutach gotowania i dodawania bulionu dodać starty parmezan, sok z cytryny oraz mascarpone – wymieszać i dodać odłożone wcześniej główki szparagów.

9

Wlać kolejną partię bulionu i poczekać, aż w całości zostanie wchłonięty.

10

Risotto powinno być gotowe, ale jeżeli waszym zdaniem ryż jest jeszcze zbyt twardy dodajcie trochę gorącego bulionu lub wody i pogotujcie jeszcze kilka minut.

11

Wyłączyć ogień, dodać pozostałą łyżkę masła, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

12

Podawać posypane odrobiną tartego parmezanu.

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz