Dania główne/ Ryby i owoce morza

Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami to idealny pomysł na szybki i pożywny obiad. Czasu do jego przygotowania nie potrzebujecie dużo, a smak… kremowe, delikatne, a przy tym pożywne i sycące 😀

Jeżeli macie ochotę możecie dodać natkę pietruszki, skropić sokiem z cytryny (bardzo lubię ten orzeźwiający dodatek w tym daniu). Świetnie sprawdza się też z dodatkiem tartej cukinii (należy dodać ją w momencie smażenia cebuli).

Miłego dnia 🙂

Risotto z krewetkami

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 30 (bez rozmrażania krewetek)

Składniki

  • 200 g krewetek (lepiej sprawdzają się większe sztuki – użyłam około 10-12 dużych)*
  • 150 g ryżu do risotto (np. arborio)
  • 1 cebula (polecam cukrową)
  • 1 ząbek czosnku starty na małych oczkach
  • 2 łyżki masła (+1 łyżka do wykończenia dania)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki passaty pomidorowej (lub 1 pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę)
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml cydru (lub białego wina)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Drobno posiekać cebulę.

2

Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę (potrwa to około 4-5 minut).

3

Wsypać ryż i całość prażyć około 2 min. Dodać czosnek, zamieszać.

4

Wlać cydr (lub wino) i gotować aż wyparuje – potrwa to około 1 min.

5

Na patelnię dodać pierwszą porcję bulionu (jedną chochlę). Wymieszać. Następnie podlewać kolejnymi porcjami bulionu.

6

Po 15 minutach do ryżu dodać passatę pomidorową (lub pomidora) oraz krewetki.

7

Po kolejnych 3-5 minutach ryż i krewetki powinny być idealne. Ryż nie może być za miękki - po przegryzieniu ziarenka musicie czuć, że w środku jest al dente ?

8

Zdjąć patelnię z kuchenki oraz dodać pozostałą łyżkę masła, pieprz i ewentualnie sól, wymieszać, następnie przykryć pokrywką i pozostawić na 2-3 minuty.

9

Potem można zajadać -smacznego 🙂

Notatki

Jeżeli krewetki są zamrożone należy najpierw je rozmrozić i oczyścić z pancerzyków (pozostawiając ogonki). Zwróćcie uwagę na to, czy krewetki zostały oczyszczone z jelita ciągnącego się wzdłuż tułowia – jeżeli nie, natnijcie delikatnie i usuńcie cienką ciemną nitkę (jelito).

risottorisotto z krewetkami

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz