Dania główne/ Wegetariańskie

Risotto z dynią i gorgonzolą

Dziś dynia… Zapewne wielu z Was chce trochę odpocząć od pierogów, barszczu i mięsa – proszę bardzo 🙂

Risotto z dynią i gorgonzolą to super pomysł na ciepły i dodający energii obiad dla całej rodziny.

Dynia idealnie komponuje się z wyrazistym smakiem gorgonzoli. To kremowe, rozgrzewające i smaczne danie zasmakuje każdemu 🙂

Smacznego!

Risotto z dynią i gorgonzolą

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 30 minut (bez przygotowywania puree z dyni)

Składniki

  • 150 g ryżu do risotto (arborio)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła (+ 1 łyżka do wykończenia dania)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml cydru lub białego wytrawnego wina
  • 1 szkl. puree z dyni*
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 100 g gorgonzoli
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • szczypta pieprzu
  • tymianek do ozdoby

Wykonanie

1

Drobno posiekać cebulę.

2

Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę - ma być mocno zrumieniona.

3

Wsypać ryż i całość prażyć około 2 min.

4

Dodać cydr (lub wino) i gotować aż wyparuje – potrwa to około 1 min.

5

Wlać pierwszą porcję bulionu warzywnego, następnie drugą i wraz z nią dodać puree z dyni. Wymieszać.

6

Następnie podlewać kolejnymi porcjami bulionu.

7

Po 15 min. do ryżu dorzucić gorgonzolę.

8

Po kolejnych 5 min. dolewania bulionu ryż powinien być idealny.

9

Należy zdjąć patelnie z kuchenki. Dodać serek śmietankowy, pozostałą łyżkę masła, pieprz i ewentualnie sól.

10

Podawać ciepłe z odrobiną gorgonzoli i świeżego tymianku.

Notatki

Puree z dyni - dynię kroimy na kawałki (ze skórką, bez miąższu i pestek) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni około 40 - 45 minut. Po tym czasie dynię obieramy (odmiany hokkaido nie trzeba obierać) i blendujemy na puree.

risotto z dynią

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz