Przekąski i dodatki

Rillettes wieprzowe

Idealne smarowidło do chleba dla tych, którzy uwielbiają mięsko 🙂

Rillettes wieprzowe świetnie smakuje z pajdą dobrego chleba i ogórkiem kiszonym – mniam…

Słoiki z tym smakołykiem pasteryzujemy i przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Rillettes wieprzowe

Drukuj przepis
Porcje: 4 słoiczki Czas przygotowania: 5 godzin

Składniki

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 200 g smalcu
  • 400 g podgardla
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml zimnej wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego (u mnie wpadły 4)
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (płaska)
  • 1 łyżka soli

Wykonanie

1

Mięso umyć i pokroić w kawałki – w miarę możliwości równej wielkości (np. w kostkę 4 cm).

2

Cebulę obrać i przekroić na pół. Czosnek obrać.

3

Do dużego garnka włożyć mięso, smalec, cebulę i czosnek oraz wszystkie przyprawy (tymianek, liść laurowy, pieprz, cukier, ziele angielskie, jałowiec i sól), następnie zalać wszystko wodą i całość gotować około 3 godzin na bardzo małym ogniu (bez przykrycia).

4

Po około 3 godzinach gotowania przecedzić mięso z przyprawami przez duże sito, cały pozostały płyn przelać z powrotem do garnka.

5

Z durszlaka wyjąć mięso i dorzucić je do garnka z płynem, a wszystkie przyprawy i zioła wyrzucić.

6

Włączyć ogień pod garnkiem z mięsem i dodać do niego ocet oraz wino.

7

Całość gotować około 45-60 minut.

8

Wyłączyć ogień i dokładnie przemieszać mięso – podczas mieszania trochę się rozpadnie.

9

Gorące smarowidło przełożyć do wyparzonych słoików – można pasteryzować.

10

Podawać z chlebem i ogórkami kiszonymi.

rillettes z wieprzowinyrillettesrillettes z wieprzowiny z ogórkiem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz