Mięsne/ Przekąski i dodatki

Quesadilla z indykiem i warzywami

Quesadilla z indykiem i warzywami to świetny pomysł na rodzinny posiłek – każdy może sobie zapakować to na co ma ochotę 🙂

To też idealne danie do wykorzystania wielu rzeczy, które akurat zalegają Wam w lodówce np. końcówki warzyw, resztki z pieczonego mięsa, czy końcówki serów 🙂 można szaleć na całego…

W tym przepisie możecie wykorzystać domowe placki – przepis znajdziecie na stronie: domowe tortille.

Quesadilla z indykiem i warzywami

Drukuj przepis
Porcje: 4-5 Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 8 placków tortilli
  • 300-400 g piersi z indyka (lub kurczaka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyża oleju
  • przyprawy do mięsa: duża szczypta soli, szczypta pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki suszonego czosnku, 1 łyżeczka oregano + 1 łyżka oleju
  • 1 szalotka
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 80 g sera cheddar
  • 1/2 avocado (musi być dojrzałe i miękkie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść kolendry
  • do podania: kwaśna śmietana z sosem chili

Wykonanie

1

Przygotowanie tego dania rozpocząć od mięsa - pierś z indyka umyć i pokroić w paseczki (długości około 5-6 cm).

2

W głębokim talerzu wymieszać 1 łyżkę oleju z przyprawami do mięsa, a następnie do marynaty przełożyć indyka i dokładnie obtoczyć go w przyprawach.

3

Cebulę posiekać w piórka, paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paseczki.

4

Rozgrzać patelnię, na której rozpuścić masło, dodać do niego olej i obsmażyć mięso - zrobić to w dwóch partiach.

5

Smażenie potrwa 4 minuty (na jedną partię). Gotowe mięso przełożyć na talerz i odstawić na bok.

6

Na tej samej patelni, na której smażyliście mięso podsmażyć cebulę i paprykę - dzięki temu, że robicie to na patelni po mięsie warzywa nabiorą pięknego aromatu i smaku przypraw z marynaty. Smażenie potrwa 3-4 minuty - papryka ma pozostać lekko chrupiąca.

7

Odcedzić kukurydzę i przełożyć do miseczki.

8

Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

9

Avocado obrać i pokroić w paseczki, a następnie skropić sokiem z cytryny.

10

Kolendrę posiekać.

11

Czas na składanie 🙂 na placku tortilli ułożyć mięso (około 3-4 łyżki na jeden), trochę papryki z cebulą, odrobinę kukurydzy, 2 kawałeczki avocado, starty ser (ilość wg uznania, ale polecam więcej niż mniej) i trochę posiekanej kolendry. Tak przygotowany placek przenosimy na rogrzaną patelnię - najlepiej podłożyć pod spód dłonie i delikatnie go przenieść lub wsunąć placek na talerz, a następnie zsunąć z talerza na patelnię.

12

Kiedy placek będzie już na patelni przykryć go drugą tortillą i podpiekać 3 minuty z jednej strony - ma zrobić się rumiany i chrupiący.

13

Czas na przewrócenie placków 🙂 najprościej zrobić to w ten sposób - przykrywamy placek pokrywką mniejszą niż średnica patelni i odwracamy wszystko o 180 st. - w ten sposób tortilla znajdzie się na pokrywce, następnie należy tylko zsunąć ją z pokrywki na patelnię, gotowe 🙂 przypiekamy drugą stronę i zdejmujemy z patelni.

14

Kroimy ostrym nożem na 4 części i zajadamy.

mięsopaprykatortilla

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz