Dania FIT/ Dania główne/ Mięsne

Pulpety z indyka i warzyw w sosie

pulpety z indyka

Zdrowe i sycące pulpety z indyka i warzyw w sosie koperkowym z orzeszkami 🙂 pycha – mają w sobie dużo warzyw i są gotowane, więc już zdrowiej nie można 😉

Smacznego.

Pulpety z indyka i warzyw w sosie

Drukuj przepis
Porcje: 6-8 Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 400 g mięsa z indyka
  • 200 g marchewki
  • 150 g serela (korzeń)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sos:
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki orzeszków pinii (uprażonych na suchej patelni)
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: ugotowana kasza lub ziemniaki

Wykonanie

1

Mięso umyć i zmielić w maszynce (większe oczka).

2

Warzywa (marchewkę i seler) obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

3

Do miski przełożyć mięso, warzywa, wbić jajka, dodać 1/2 łyżeczki soli i dość dużą szczyptę zmielonego pieprzu - całość wyrobić dokładnie dłońmi. Jeżeli masa wydaje się wam za bardzo zbita należy dodać odrobinę przygotowanego do przepisu bulionu.

4

W garnku zagotować bulion.

5

Z masy warzywno-mięsnej uformować pulpeciki i obtoczyć je w mące.

6

Pulpety wrzucić do gotującego się bulionu - gotować do miękkości 8-10 minut.

7

Do garnka dodać posiekany koperek, sok z cytryny oraz uprażone orzeszki - spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

8

Podawać z kaszą lub ziemniakami 🙂

pulpety z indyka

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz