Przekąski i dodatki

Prażona cebulka

Mam dla Was przepis na świetny dodatek, który możecie wykorzystywać na wiele sposobów – do kanapek, hamburgerów, hot dogów, czy jako chrupiący dodatek do sałatek.

Stopień wypieczenia ustalcie wg własnych upodobań – nam smakuje dość mocno wypieczona, bo wtedy ma mocy i głęboki smak.

Koniecznie spróbujcie tego przepisu 🙂

Prażona cebulka

Drukuj przepis
Porcje: 1 słoiczek

Składniki

  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Wykonanie

1

Cebulę pokroić w dość dużą kostkę.

2

Na patelni rozgrzać olej - dość sporo, ma go być tyle żeby cebulka mogła dobrze się usmażyć.

3

Cebulę smażymy tak długo, aż będzie rumiana.

4

Rozgrzać piekarnik do temp. 90°C.

5

Usmażoną cebulę odsączyć z nadmiaru tłuszczu (najlepiej wyłożyć ją z patelni na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi). Osuszoną cebulkę wymieszać delikatnie z mąką i solą.

6

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Cebulkę rozłożyć równomiernie na blaszce i suszyć w rozgrzanym piekarniku około 1 godziny.

7

Musicie raz na jakiś czas zerkać do cebulki, ponieważ to właśnie długość suszenia wpływa na kolor prażonej cebulki (u mnie piekła się równą godzinę).

cebulkacebulka prażona

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz