Desery i ciasta/ Dla dzieci

Praliny daktylowe czekoladowo-kokosowe

trufle kokoskowo czekoladowe

Dziś propozycja na zdrowe i wciągające słodkości – praliny daktylowe czekoladowo-kokosowe, niech was nie zniechęci to, że są bardzo zdrowe 😀 bo smakują lepiej niż niejedne klasyczne słodkości.

Mój Królewicz zjada je z wielką przyjemnością i ciągle podkrada je z lodówki 🙂

Praliny daktylowe czekoladowo-kokosowe

Drukuj przepis
Porcje: 22 kulki Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 100 g daktyli
  • 60 g migdałów
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe

Wykonanie

1

Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia na około 10-15 minut.

2

Migdały przełożyć do malaksera i rozdrobnić - mają pozostać małe kawałeczki, nie zróbcie z nich mąki 🙂

3

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

4

Do rozdrobnionych migdałów dodać namoczone i odsączone od nadmiaru wody daktyle, wiórki kokosowe, sól - całość dokładnie wymieszać w malakserze. Kolej na czekoladę - dodać całą do masy i ponownie wymieszać do połączenia (patrz zdjęcie).

5

Gotową masę przełożyć do lodówki na 30 minut.

6

Kiedy masa na praliny zrobi się już trochę zbita uformować z niej kulki mocy 🙂 - mniej więcej jedna pełna łyżeczka na kuleczkę.

7

Gotowe praliny obtoczyć w wiórkach kokosowych i odstawić do lodówki, żeby się schłodziły i trochę stwardniały.

8

Przechowywać w lodówce.

kulku mocy
kokosowe praliny
trufle daktylowe

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz