Dania główne/ Przekąski i dodatki/ Ryby i owoce morza

Placki ziemniaczano-buraczane z łososiem i salsą ogórkową

Placki różnego rodzaju będą się pojawiały dość często na tej stronie, bo po prostu je uwielbiam i dodatkowo jest to świetny sposób na zużycie warzyw, które z jakiegoś powodu nadal nie zostały wykorzystane 😉 – ja w ten sposób wykorzystuję cukinię, marchewkę, ziemniaki, buraki, por, kalarepkę, bataty, szpinak itd. 😀

Dziś propozycja na placki ziemniaczano-buraczane z łososiem i salsą ogórkową – pyszne i sycące, mam nadzieję że Wam również będą smakowały tak jak nam.

Smacznego dnia 🙂

Placki ziemniaczano-buraczane z łososiem i salsą ogórkową

Drukuj przepis
Porcje: 5-6 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (starych)
  • 2 buraki (średniej wielkości)
  • ½ cebuli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • salsa ogórkowa:
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 ogórki gruntowe pokrojone w drobną kostkę (jeden obrany, a drugi ze skórką)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1/3 łyżeczki płynnego miodu lub syropu z agawy
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: jogurt naturalny, wędzony łosoś

Wykonanie

1

Ziemniaki i buraki obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Całość przełożyć do miski i dodać jajka, mąkę, koperek, sól oraz pieprz, a następnie skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.

2

Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki - 1 łyżka masy na jeden placek (smażyć 2-3 minuty z każdej strony).

3

Placki przekładamy na talerz wyłożony ręczniakami papierowymi w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczy.

4

W głębokim talerzy wymieszać składniki salsy – w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

5

Podanie: na placek należy nałożyć łyżeczkę jogurtu naturalnego, kawałek wędzonego łososia i łyżeczkę salsy ogórkowej. Jeżeli lubicie trochę bardziej ostre dania możecie jogurt naturalny wymieszać z odrobiną sosu chili.

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz