Placki różnego rodzaju będą się pojawiały dość często na tej stronie, bo po prostu je uwielbiam i dodatkowo jest to świetny sposób na zużycie warzyw, które z jakiegoś powodu nadal nie zostały wykorzystane 😉 – ja w ten sposób wykorzystuję cukinię, marchewkę, ziemniaki, buraki, por, kalarepkę, bataty, szpinak itd. 😀
Dziś propozycja na placki ziemniaczano-buraczane z łososiem i salsą ogórkową – pyszne i sycące, mam nadzieję że Wam również będą smakowały tak jak nam.
Smacznego dnia 🙂
Ziemniaki i buraki obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Całość przełożyć do miski i dodać jajka, mąkę, koperek, sól oraz pieprz, a następnie skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki - 1 łyżka masy na jeden placek (smażyć 2-3 minuty z każdej strony). Placki przekładamy na talerz wyłożony ręczniakami papierowymi w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczy. W głębokim talerzy wymieszać składniki salsy – w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Podanie: na placek należy nałożyć łyżeczkę jogurtu naturalnego, kawałek wędzonego łososia i łyżeczkę salsy ogórkowej. Jeżeli lubicie trochę bardziej ostre dania możecie jogurt naturalny wymieszać z odrobiną sosu chili. Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy