Dania główne/ Wegetariańskie

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

placki ziemniaczane z sosem

Dziś klasyka – placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, chrupiące i aromatyczne placki z idealnym sosem 🙂

Dla dzieci polecam wersję z cukrem.

Smacznego!

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Drukuj przepis
Porcje: 4-5 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (odmiana Typ B - np. Irga, Irys)
  • 1/2 cebuli lub 1 szalotka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli (można dać odrobinę więcej)
  • duża szczypta pieprzu
  • olej roślinny do smażenia
  • sos pieczarkowy:
  • 350-400 g pieczarek
  • 1 cebula szalotka (lub 1/2 zwykłej cebuli)
  • 2 łyżki masła
  • duża szczypta soli i pieprzu
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie

1

Ziemniaki obrać i umyć, cebulę obrać z łupin, następnie zarówno ziemniaki jak i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach (takie jak do surówki z marchewki).

2

Starte warzywa przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę, sól i pieprz - dokładnie wymieszać i powyciskać dłońmi przez chwilę. Następnie zebrać ziemniaki z jednej strony miski i poczekać 5 minut.

3

Zlać cały płyn jaki się zebrał w misce, zebrać ziemniaki ponownie z jednej strony miski (żeby jeszcze ściekał płyn) i rozgrzać olej na patelni.

4

Smażyć placki po 2-3 minuty z jednej strony, mają być złociste i chrupiące. W trakcie smażenia placków 2-3 razy zlać wodę jaka zbiera się w misce.

5

Gotowe placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

6

W trakcie smażenia placków oczyścić pieczarki i pokroić je w plasterki (małe pieczarki kroić w całości, większe przekoić na pół i następnie w plasterki).

7

Cebulę obrać i posiekać w kostkę.

8

Na pateleni rozpuścić masło i dodać cebulę - smażyć 1-2 minuty.

9

Nastęnie do podsmażonej cebuli dodać pieczarki, przemieszać RAZ zwiększyć ogień i zostawić - nie mieszać 🙂 po około 4 minutach ponownie przemieszać i zostawić je do momentu aż cała woda wyparuje i zaczną robić się złociste. Ważne żebyście prawie ich nie ruszali podczas smażenia, dzięki temu nie rozmoczą się tylko zrobią złociste 🙂

10

Kiedy będą już podsmażone dodać sól, pieprz i śmietanę, wymieszać - jeżeli macie gęstą śmietanę należy dodać 2-3 łyżki wody, a jeżeli jest płynna - woda raczej nie jest potrzebna.

11

Wyłączyć ogień pod sosem i dodać sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

12

Gotowe placki podawać z ciepłym sosem i natką.

13

Smacznego 🙂

placki ziemniaczane z sosem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz